Mehanski ptič. Foto: Reuters
Mehanski ptič. Foto: Reuters

Znanstveniki v Novi Mehiki dajejo mrtvim pticam novo življenje z nekonvencionalnim pristopom k raziskovanju divjih živali. "Dobili smo idejo, da mrtvo ptico lahko spremenimo v brezpilotno letalo," je povedal Mostafa Hassanalian, profesor strojništva, ki vodi projekt, s katerim ekipa z novomehiškega inštituta za rudarstvo in tehnologijo v Socorru želi preučevati oblikovanje in vzorce letenja jat.

Ugotovitve bi lahko pomagale tudi letalski industriji. "Če se naučimo, kako te ptice upravljajo energijo med seboj, lahko to uporabimo v prihodnji letalski industriji, da prihranimo več energije in goriva," je dejal Hassanalian.

Nagačene mehanske ptice trenutno testirajo le v posebni kletki na univerzi, niso pa še dale želenih rezultatov. Trenutni prototip namreč najdlje leti le 20 minut, zato je naslednji korak to, da ugotovijo, kako polet podaljšati in nato opraviti teste tudi v naravi med živimi pticami.

Odkrili so sicer, da barva ptic ni pomembna samo za privabljanje partnerjev in kamuflažo. "Izvedli smo poskuse in ugotovili, da lahko uporaba določene barve pri naših letalih s fiksnimi krili spremeni učinkovitost letenja. Verjamemo, da enako velja za ptice," je dejal študent Brenden Herkenhoff, ki svoje raziskave osredotoča na povezavo med obarvanostjo in učinkovitostjo letenja.

Raziskave se nadaljujejo. Foto: Reuters
Raziskave se nadaljujejo. Foto: Reuters