Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovo prehranskega giganta od 20-milijonske države je na spletu in pred poslovalnico v Almatyju povzročilo mešane občutke. "Restavracija je bila eno najbolj priljubljenih središč, kamor smo hodili s prijatelji," je za Reuters povedala Karina, ki je skupaj z drugimi opazovala snemanje napisa in logotipov z zgradbe v središču mesta. Podvomila je tudi o zmožnosti ostalih prehrambnih verig, da lahko ponudijo podobno hrano McDonald'sovi za enako nizko ceno.

Drugi so dogajanje komentirali bolj kot manjšo neprijetnost, bodo pa v prihodnosti preizkusili hrano drugih mednarodnih verig v državi, ki jih ne manjka. V Kazahstanu za zdaj še poslujejo KFC (Kentucky Fried Chicken), Burger King in Hardee's, tudi veriga Popeyes je sporočila, da bodo v najkrajšem možnem času odprli dvanajst restavracij po vsej državi.

Tržni strokovnjaki trdijo, da je težava v birokraciji

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Do zaprtja McDonald'sovih restavracij je najverjetneje prišlo zaradi tega, ker podjetje Food Solutions KZ, ki restavracijo zalaga z govedino, ni moglo zagotoviti zadostne ponudbe domačega mesa. V preteklosti so težavo reševali z uvozom ruskega, a je to v trenutnem vojnem stanju postalo težavno, poroča Reuters.

Številni tržni strokovnjaki trdijo, da bi McDonald's dovolj govejega mesa lahko zagotovil od domačih ponudnikov, vendar se večina kmetov noče ubadati z drago in zapleteno dokumentacijo, ki jo zahteva ameriško podjetje. Prostore bo podjetje Food Soulutions KZ v kratkem ponovno odprlo pod drugim imenom.