Veliko staršev je izbralo njegov vzorec. Foto: EPA
Veliko staršev je izbralo njegov vzorec. Foto: EPA

Množične donacije radodarnega Nizozemca so v javnost prvič prišle leta 2017, ko so mu posledično prepovedali, da daruje nizozemskim klinikam za neplodnost, saj je bil oče že več kot 100 otrokom. Vseeno je še naprej daroval v tujini, vključno z dansko banko sperme Cryos, ki deluje mednarodno. Moški naj bi se obenem še naprej ponujal kot darovalec na spletnih mestih, ki povezujejo bodoče starše z darovalci sperme, pri čemer je včasih uporabljal drugačna imena.

Fundacija, ki zastopa interese otrok darovalcev in nizozemskih staršev, je tako vložila civilno tožbo proti darovalcu sperme, ki naj bi bil oče od 500 do 600 otrokom po vsem svetu. Njegovo nenehno doniranje naj bi namreč kršilo pravico do zasebnega življenja njegovih otrok, katerih zmožnost oblikovanja romantičnih odnosov ovira strah pred naključnim incestom.

Nizozemsko sodišče je tožbi ugodilo, tako pa je 41-letniku, ki ga je časopis De Telegraaf identificiral kot Jonathana Meijerja, prepovedalo nadaljnje darovanje sperme klinikam. Vsaka kršitev bi ga lahko stala 100.000 evrov.

Meijerju so naročili tudi, naj piše klinikam v tujini in jih prosi, da uničijo vse zaloge njegove sperme, razen tistih odmerkov, rezerviranih za starše, ki so njegov vzorec že uporabili v preteklosti.