Ima zapleten sistem osvetljevanja. Foto: EPA
Ima zapleten sistem osvetljevanja. Foto: EPA

Zaradi energetske krize, zaradi katere se stroški energentov vztrajno višajo, naj bi mestna uprava v Parizu kmalu predlagala ukrep, s katerim bi prispevala k varčevanju. Predlog naj bi bil, da se za več kot eno uro skrajša čas osvetljevanja Eifflovega stolpa.

Potem ko pade mrak, ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti na svetu, ki so jo končali leta 1889, pariško nebo običajno razsvetljuje do ene ure zjutraj. Vsako uro pa se, zaradi 20.000 utripajočih žarnic, zdi, da se pet minut tudi blešči. Če bi odločitev sprejeli, bi se stolp z zapletenim osvetljevalnim sistemom, ki mu daje zlati sij, zavil v temo že ob 23.45, ko odidejo še zadnji obiskovalci.

Število obiskovalcev se je končno dvignilo na predpandemično raven. Foto: EPA
Število obiskovalcev se je končno dvignilo na predpandemično raven. Foto: EPA

Predčasni izklop luči bi pomenil, da znamenitega lesketanja ob polnoči ne bi bilo več. Nočna osvetljava naj bi sicer prispevala štiri odstotke njegove letne porabe energije, poroča Guardian.

Poteza naj bi bila med drugim tudi zgled za splošno zmanjšanje mestne razsvetljave. Po besedah Jeana-Françoisa Martinsa, ki je na čelu uprave stolpa, naj bi šlo za simbolično gesto in tako ozaveščanje o pametnem ravnanju z energijo – to pomeni zmanjševanje porabe s spreminjanjem načina življenja in vedenja posameznikov.

Zgodnejše ugašanje luči ob mestnih znamenitostih bodo med drugim začeli tudi v Marseillu.