Nezavidljivo stanje priljubljene znamenitosti. Foto: Reuters
Nezavidljivo stanje priljubljene znamenitosti. Foto: Reuters

324 metrov visoki železni stolp, ki ga je za potrebe svetovne razstave leta 1889 zgradil francoski inženir Gustave Eiffel, je najvišja stavba v Parizu in ena najbolj obiskanih svetovnih znamenitosti, ki vsako leto privabi okoli šest milijonov obiskovalcev.

A strokovnjaki, ki so kot zaupni viri spregovorili za francosko revijo Marianne, trdijo, da je stolp v slabem stanju in prepreden z rjo.

Stolp vsako leto obišče šest milijonov turistov. Foto: Reuters
Stolp vsako leto obišče šest milijonov turistov. Foto: Reuters

"Zelo preprosto je – če bi Gustave Eiffel to videl, bi ga zadela kap," je povedal eden od upravnikov stolpa za Marianne.

Družba, ki upravlja stolp, Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), komentarja še ni dala.

Na Eifflovem stolpu sicer v pripravah na olimpijske igre čez dve leti trenutno izvajajo 60 milijonov evrov draga pleskarska dela. Že dvajsetič bo tako stolp prepleskan.

S konstrukcije naj bi postrgali okoli 30 odstotkov oblog, nato pa nanesli dve novi plasti, a bodo zaradi zamud, ki sta jih povzročila pandemija covida in svinec v stari barvi, poseg izvedli zgolj na 5 odstotkih, piše revija.

SETE si ne želi zapreti stolpa za daljše časovno obdobje, ker bi izgubili preveč dohodkov iz prodaje vstopnic, še navaja revija.