Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Urad pariške županje si želi ob vznožju stolpa zgraditi turistično infrastrukturo in pisarne, načrti izbranega arhitekturnega biroja pa kažejo kompleks stavb, delno pod zemljo in prekrit z zelenjem, poroča AFP.

A aktivisti so sprožili peticijo, v kateri pozivajo oblasti, naj načrt opustijo, pri čemer jih še posebej skrbi za usodo nekaterih zelo starih dreves.

"Zavračamo podiranje in ogrožanje na desetine zdravih dreves, še posebej tistih, starih po 200 in 100 let, ki so resnično zelena pljuča mesta," navaja peticija, ki so jo sprožile štiri okoljevarstvene skupine. Peticija je do zdaj zbrala že več kot 35.000 podpisov.

Aktivisti sumničavi do zavez

Namestnik županje Emmanuel Gregoire skuša nasprotnike načrta pomiriti. "Nobeno stoletno drevo ne bo posekano," je zatrdil. Njegovi svetovalci so za AFP povedali, da si prizadevajo za to, da bi zmanjšali število dreves, ki bi jih za potrebe projekta posekali, in da so že zdaj to številko zmanjšali z načrtovanih 42 na 22.

Ob tem so poudarili, da je preureditev okolice Eifflovega stolpa del načrta, po katerem bi posadili več deset novih dreves in ustvarili zelene površine znotraj prometnega središča francoske prestolnice.

A aktivistov te zaveze ne prepričajo. "Ustvarjajo določeno vegetacijo, a hkrati veliko te sproti uničujejo," je povedal Philippe Khayat iz zveze SOS Paris, ene od predlagateljic peticije.

Eifflov stolp letno obišče približno sedem milijonov obiskovalcev.