Nova pijača se bo penila kot pivo, pa tudi na videz ji bo podobna. Foto: EPA
Nova pijača se bo penila kot pivo, pa tudi na videz ji bo podobna. Foto: EPA
Prava turška kava
Kavna zrna prepražijo in zmeljejo. Nato sledi fermentacija in polnjenje steklenic.

Pijača se bo namreč penila kot pivo, pa tudi na videz mu bo podobna. Okus nove pijače bo po močni kavi, vsebovala pa bo tudi kar precej kofeina. Novo pijačo so poimenovali Nestec, opisali pa so ga kot fermentirano pijačo iz kave.

Izdelujejo ga podobno kot navadno pivo, pri tem pa zelo pazijo na temperaturo pri fermentaciji, da bi preprečili nastanek etilnega alkohola. Pri Nestleju so povedali, da je bilo pri pripravi pijače najtežje ohraniti značilen vonj po kavi.

Proces pridelave nove pijače poteka približno takole: zrna kave najprej prepražijo kot ponavadi, pri tem pa v kondenzatorju zbirajo kemikalije, ki vsebujejo naravno aromo. To potem predelajo v kavno olje. Ostanke kave zmeljejo v prah in zmešajo s kvasom ter sladkorjem. Mešanico pustijo, da fermentira.

Ta proces poteka štiri ure pri temperaturi malo pod 22 stopinjami Celzija. Na tej temperaturi je kvas namreč prebavljiv, pri fermentaciji pa ne nastane alkohol. Aromatično kavno olje po končanem postopku zmešajo z dobljeno tekočino in dušikom, zaradi katerega nastane pena. Čisto na koncu dodajo še malo sladkorja, da bi na ta način obdržali aromo dobljene pijače.