Čeprav pregovor Gledata se kot pes in mačka pomeni sovražita se, lahko najdemo pse in mačke, ki se imajo radi. Foto: EPA
Čeprav pregovor Gledata se kot pes in mačka pomeni sovražita se, lahko najdemo pse in mačke, ki se imajo radi. Foto: EPA

Oceno so določili na podlagi enajstih meril, kot so inteligenca, zvestoba in poslušnost. Psi so bili boljši v šestih kategorijah, v preostalih petih pa mačke. Psi so pokazali večjo sposobnost pri reševanju nalog in bili lastnikom v večjo pomoč.

Mačke imajo na drugi strani bolje razvit sluh in njihovo mijavkanje je lažje prenašati kot pa pasje lajanje. Psi se prej navežejo na svoje lastnike in jim dajejo brezpogojno ljubezen, mačke pa so bolj neodvisne in zahtevajo manj pozornosti. Vse to naj bi bila posledica evolucije, saj v naravi psi pogosteje živijo v skupinah, mačke pa so samotarke.

Vez med psom in lastnikom je zelo podobna vezi med otrokom in starši. Kadar je poleg otroka mama, ta pogumno raziskuje in je vesel, ko mama odide, pa je potrt. Sicer ga lahko za nekaj časa pustite pri tujcu, vendar bo imel oči samo za mamo, ko se vrne.

Čeprav velikost možganov ne daje vedno točnih imformacij o inteligenci, v tej kategoriji zmagajo mačke. Glede na razmerje med velikostjo možganov in telesom so mačke v prednosti. Prav tako tudi pri izmerjenem številu nevronov v možganski skorji. Mačke jih imajo 300 milijonov, psi pa le 160 milijonov.

Čeprav po kriterijih zmagajo človekovi najboljši prijatelji, so mačke najbolj priljubljeni hišni ljubljenčki na svetu. V desetih državah, kjer naj bi živeli največji ljubitelji mačk, jih imajo registriranih okoli 200 milijonov. V desetih državah, kjer so najbolj priljubljeni ljubljenčki psi, pa je registriranih okoli 170 milijonov psov.

Na pse in mačke naj bi se lahko delili tudi ljudje. Glede na osebnost imamo lahko pasji ali mačji značaj.