Pulover, ki je v soboto zasenčil samega Diega Maradono ... Foto: EPA
Pulover, ki je v soboto zasenčil samega Diega Maradono ... Foto: EPA
Joachim Löw
In še Löw v bolj poletni 'izvedbi' - med finalom evropskega prvenstva proti Španiji na Dunaju. Foto: EPA

Priljubljeni temnolasi selektor, ljubkovalno imenovan Jogi, rojakov v teh dneh ni obnorel le zaradi odličnega vodenja svoje ekipe, ampak tudi zaradi modnega "presežka". Na treh tekmah se je postavni 50-letnik ob igrišču prikazal v isti (ne enaki) opravi - temnih hlačah, suknjiču in finem, svetlomodrem puloverju z V-izrezom. In vedno, ko je nosil ta pulover, je "elf" prepričljivo zmagal - nad Avstralijo, Anglijo in Argentino - in vsem omenjenim reprezentancam "nasul" štiri gole.

V Nemčiji zato zdaj vlada prava "jogimanija". Podjetje Strenesse, ki je izdelalo "srečni pulover", je sporočilo, da so v zadnjih dneh s polic ljudje dobesedno razgrabili enak model v enaki barvi, kot ga ima selektor.

Za vsak žep nekaj
Nekateri so se v iskanju in veliki želji odpravili celo na sosednjo Nizozemsko, čeprav imajo v Nemčiji visoke poletne temperature, ki so vse prej kot primerne za nošenje toplega volnenega puloverja z dolgimi rokavi, cena "čudeženega" kosa oblačila pa je tudi hudo zasoljena - stane kar 199 evrov. A pri Strenesseju so zaslutili priložnost in tistim z nekoliko plitvejšim žepom ponudili še dve cenejši različici v isti "baby blue" barvi - bombažno in mešanico različnih materialov.

Zagotovo je že preznojen, a oprati ga ne sme
Seveda zaradi vsega napisanega ni vredno ugibati, v kakšni podobi bo Löw danes zvečer, v polfinalu proti Španiji, vodil svoje nogometaše. Sicer pa niti nima izbire - da mora ostati v puloverju iz kašmirja, so mu "ukazali" kar njegovi pomočniki v Južnoafriški republiki.

Da bi lahko imelo njegovo oblačilo res skrivnostno moč, je po zmagi nad Argentino namignil kar sam: "Morda pa res obstaja nemški čudežni pulover s skrivnostno močjo. Sam sicer nisem preveč vraževeren, ampak moj pomočnik Hansi Flick in drugi člani ekipe so me tako rekoč prisilili, naj si ga znova oblečem. Na vsaki tekmi nam je omogočil štiri gole. Nikakor ga ne bom zamenjal, niti opral ga ne bom!" je dejal.

Drugi talisman: zapestnice v barvah zastave
Jogi si očitno za vsako veliko tekmovanje izbere drugačen videz. Na evropskem prvenstvu pred dvema letoma v Avstriji in Švici se tako skoraj ni ločil od ozko krojene, bele srajce z gumbi, ki ji je takrat med Nemci prav tako narasla priljubljenost. A v njej je Löw izgubil finale proti Španiji. Ima modri pulover še več skrivnostne moči?

A tudi če je odgovor "ne", za "nemški stroj" še vedno ni konec upanja na novi naslov svetovnih prvakov, saj imajo v ognju še eno "vroče železo". Löw in direktor reprezentance Oliver Bierhoff sta na predvečer prve tekme namreč vsem igralcem in članom ekipe razdelila usnjene črno-rdeče-zlate zapestnice, ki naj bi predstavljale enotnost in prinašale srečo ...

A ne pozabimo, "preroška" hobotnica Paul je tokrat Nemcem napovedala poraz. Katera napoved se bo uresničila?