Dobrodošle so tudi bolj neznane skupine. Foto: EPA
Dobrodošle so tudi bolj neznane skupine. Foto: EPA

Medtem ko so člani ameriške zasedbe NOFX napovedali, da bodo do leta 2023 končali svojo kariero, se je vodja Fat Mike odločil, da bi glasbeno zapuščino ohranil tako, da bi odprli muzej, posvečen punk rocku. Z njim nameravajo prikazati predvsem vpliv žanra na svet.

Vlagatelji v prvi tovrstni muzej na svetu, ki bo svoja vrata odprl 13. januarja prihodnje leto, so ustanovitelj založbe Epitaph Records in skupine Bad Religion Brett Gurewitz, kitarist zasedb Germs, Nirvana in Foo Fighters Pat Smear, Mark Hoppus iz Blink-182, Tim Armstrong iz Rancid, Kevin Lyman, ki je zasnoval rokovsko turnejo Warped Tour, in rolkar Tony Hawk.

"Ta muzej so zgradili in ga vodijo tisti, ki so živeli, dihali in ustvarjali zgodovino, ki jo prikazuje. Je sveti kraj za tiste, ki se želijo kopati v neverjetni in absurdni zgodovini naših ljudi," je zapisano na uradni spletni strani muzeja.

Edina večja ameriška punk skupina, ki je zavrnila priložnost za sodelovanje pri muzeju, naj bi bila zasedba Green Day, ki velja za največje predstavnike žanra. Fat Mike je sicer zagotovil, da jim kljub temu nameravajo nameniti manjši del razstavišča.

"Če ste punk skupina, ste zraven"

V muzeju naj bi bili po napovedih med drugim na ogled predmeti, letaki, fotografije, oblačila, instrumenti in rokopisi besedil ter drugo, kar so darovali posamezniki in skupine. Del bo tudi soba za kitaro, v kateri bodo obiskovalci lahko zaigrali na kitare in baskitare prek ojačevalcev, ki so bili v lasti glasbenikov in skupin, kot so Rise Against, Pennywise, Sick of it All in Strung Out.

Po besedah 55-letnega Fat Mika, s pravim imenom Michael John Burkett, naj bi bilo merilo za vključitev v muzej povsem preprosto: "Če ste punk skupina, ste zraven." Odprli naj bi tudi tetovarno in poročno kapelico.