Na Ptuju se je predstavilo več kot 3.000 pustnih likov. Foto: MMC RTV SLO
Na Ptuju se je predstavilo več kot 3.000 pustnih likov. Foto: MMC RTV SLO
Kurentovanje
Karneval sklenejo z izborom in nagrajevanjem najlepših skupinskih mask. Foto: Organizator/RTV SLO

Pustovanje na Ptuju, kjer se različni dogodki vrstijo že od prvega skoka kurenta na svečnico (2. februarja), je tako z današnjo povorko, kjer je nastopilo več kot 3.000 pustnih likov, doseglo vrhunec.

Se odpravaljate na kakšen pustni karneval? Vabljeni k nalaganju vaših foto- in videoutrinkov na Moj splet. Z veseljem jih bomo dodali v novico.

Na kurentovanju številni gostje iz tujine ...
Pri programu in povorki je sodelovalo 18.000 ljudi, ki si jih bodo, kot so sporočili organizatorji, ogledali številni ugledni gostje iz tujine. Pustno povorko so tako spremljali veleposlanika Rusije in Turčije, Doku Zvagajev in Derya Kanbay ter predstavnica nizozemskega veleposlaništva, prišli so tudi tudi predstavniki s Ptujem pobratenih mest Ohrida, Burghausena, Banske Štiavnice, Nagykanizsa, Varaždina in Saint Cyr sur Loire. Branko Brumen predsednik slovenskega Združenja evropskih karnevalskih mest (FECC) pa je gostil predsednika krovne organizacije Henryja van der Kroona.

... pa tudi slovenski politiki
Gostom iz tujine so se pridružili tudi nekateri slovenski politiki. Številne domače etnografske in karnevalske skupine ter skupine kurentov, skupine iz tujine, skupinske maske iz nekaterih domačih podjetij ter skupine iz osnovnih šol so si ogledali minister za promet Patrick Vlačič, minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.
Vse v znamenju števila 50
Ptujski župan Štefan Čelan je že prej napovedal, da bo letošnje kurentovanje potekalo v znamenju števila 50. "Veliko bo skupin s po 50 člani, tudi kopjašev bo letos toliko, potem ko jih je bilo doslej po navadi največ 15. Tako bo še posebej zanimivo, da bodo v eni točki hkrati nastopali dedek, oče, sin in vnuk," je dejal.

Veselo tudi v Cerknem in Cerknici
Seveda pa je bilo veselo tudi v drugih krajih po Sloveniji. V Cerknem so se laufarji, ki so dejavni že od začetka tega leta, podali v sprevodu na Glavni trg. Tam jih je čakala javna obtožba za vse pregrehe in nesmisle, ki so se zgodili. Za vse to jih je tradicionalno obsodila Cesarska kraljeva sodnija. Ogledalo naj bi si jih okoli 2.000 obiskovalcev.

Točno okoli 12.32 je bilo veselo tudi na ulicah Cerknice. Obiskovalci so si, čeprav je sneg skorajda povsem uničil njihove tradicionalne maske (a so jih pridni Cerkničani obnovili), ogledali Butalce, ki so ob pustu "glavni v mestu", hudiča s povhi, coprniško pramater Uršulo in njeno modernejšo kolegico Lizo ... Predstavilo se je več kot 700 mask, ki naj bi si jih ogledalo okoli 10.000 obiskovalcev.

Spodaj smo dodali tudi fotografije naših uporabnikov (Pust na vasi - uporabnik grabnar; Maškare in muc - uporabnik smarjeta; Pust, pust - svetlana5).