V Grand hotelu Union v Ljubljani je danes na ogled kulinarična razstava in tekmovanje v okviru 84. tradicionalne Slanikove pojedine. Z današnjo pepelnično sredo se je začel čas postenja, ki ga po mestih od začetka 20. stoletja zaznamujejo tako imenovane slanikove pojedine, na katere vabijo gostilničarji. Riba, predvsem pa ne preveč cenjen slanik, velja že od nekdaj za postno jed.
V Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani Slanikovo pojedino pripravljajo že od leta 1908. Danes je bilo mogoče videti kulinarične mojstrovine iz različnih sladkovodnih in morskih rib ter morskih sadežev. Jedi je bilo mogoče le občudovati (jedli ste jih lahko v restavraciji in jih seveda plačali), obiskovalci pa so lahko pokusili vsaj kapljico rujnega.
Na ogled tudi različne skulpture
Na lepo pogrnjenih mizah je bilo mogoče videti vse od hladnih (jastogovi medaljoni z raki in rakovica, nadevani muzgovci in tlačenka iz hobotnice, orada in brancinova rolada z rakci ...) in toplih jedi (ribja mineštra, rakova kremna juha, polenovka s krompirjem ...) do sladic (jabolčni zavitek, gibanica, hruškova pita ...). Prava paša za oči so bile poleg kulinaričnih dobrot še različne skulpture iz ledu in masla.
Razkošna razstava ni prav nič spominjala na postni čas, ki je čas odrekanja. Poleg tega pa (prav v tem času, ko vsi radi govorijo o recesiji) na veselih obrazih obiskovalcev ni bilo videti dileme o tem, kam bo šla vsa ta hrana po koncu razstave.
A. M.
Fotoutrinke iz slanikove pojedine si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje