Rdeča, bela in modra ameriška poštna znamka Inverted Jenny izvira iz leta 1918, bila je del zbirke, ki je bila izdelana ob začetku redne letalske pošte. Njena slava in zaželenost med zbiratelji po svetu je povezana z njeno redkostjo – letalo na njej je pomotoma napačno natisnjeno in upodobljeno obrnjeno, takrat jih je bilo natisnjenih le 100. Zaradi redkosti je vrednost znamke po njenem natisu skoraj takoj narasla, v zadnjih desetletjih pa so bile njene kopije prodane na več dražbah.

V okviru dražbe dražbene hiše Robert A. Siegel Auction Galleries je eno izmed njih v New Yorku kupil Charles Hack. 76-letni zbiratelj je redko znamko, ki je prvotno stala 24 centov, kupil za vrtoglavi znesek – zanjo je odštel kar dva milijona dolarjev (1,86 milijona evrov). Tako je padel rekord za najdražjo prodano posamezno ameriško znamko, poroča BBC.

Najnovejša prodana znamka je številka 49, ki se je dolgo izmikala ljubiteljem te znamke – od prvotnega nakupa leta 1918 je nihče ni videl stoletje. Lastnik in njegovi potomci so jo namreč hranili v bančnem trezorju, leta 2018 pa so jo le prodali. Po besedah dražbene hiše gre za enega izmed najbolje ohranjenih znamk, saj je bila le redko izpostavljena svetlobi – barve so še vedno bogate, papir pa svetel.

Novi lastnik je zatrdil, da "ta košček ameriške zgodovine" namerava nadaljevati stoletno tradicijo zaščite znamke pred svetlobo in jo ohraniti.

Hack si je "sveti gral poštnih znamk" želel že od otroštva, sam pa je sicer že lastnik nekaj drugih znamk Inverted Jenny. Eno je kupil v začetku leta 2000 za približno 300.000 dolarjev (279.655 evrov), leta 2007 je za skoraj milijon dolarjev (okoli 932.000 evrov) kupil še eno znamko boljše kakovosti. To je bila 57. znamka, natisnjena v originalnem listu 100 znamk.

Znamka je tako znana, da se je leta 1993 pojavila v eni od epizod dolgoletne ameriške animirane serije Simpsonovi.