Elmer in Lima sta lani prejela v skrb jajce pingvinjega heteroseksualnega para, ki je v preteklosti nehote že razbil svoja oplojena jajca, poroča Guardian.

6-letni Lemer in 3-letni Lima sta se za skupno življenje prvič odločila lansko jesen, ko sta zgradila svoje gnezdo in branila svoj teritorij, zato so uslužbenci živalskega vrta Rosamond Gifford Zoo sklepali, da bi lahko bila dobra starša.

Najprej so ju "preizkusili" z lažnim jajcem. "Elmer in Lima sta bila zgledna v vseh vidikih nege jajc," je sporočil direktor živalskega vrta Ted Fox, zato so jima v skrb predali pravo oplojeno jajce neodgovornega pingvinjega para, ki sta v zameno prejela lažno jajce.

Nalogo sta odlično opravila. Mala pingvinčica se je izvalila na novega leta dan. "Zanjo še naprej skrbita Elmer in Lima, ki opravljata odlično delo," je še pojasnil Fox. Pingvinja samca bodo predvidoma še večkrat uporabili za to nalogo.

Humboldtovi pingvini, ki izvirajo iz pacifiške obale Južne Amerike, so uvrščeni med ranljive živalske vrste.

Elmer in Lima sta sicer prvi istospolni par rejniški par za živalski vrt Rosamond Gifford v newyorškem Syracusu, kjer kolonijo sestavlja 28 pingvinov.

Podobne zgodbe v svetu pingvinov sicer niso redkost. Več drugih živalskih vrtov je že poročalo o uspešni negi jajc in skrbi za novorojenčke s strani istospolnega pingvinjega para.