Moskva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Moskva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V zadnjem tednu so tako zaznali najmanj štiri primere, pri katerih je posredovala policija, storilce pa pridržala in zaslišala. Med fotografijami, ki so jih objavili na spletu, med drugim najdemo razgaljena poziranja pred Kremljem, katedralo sv. Vasilija Blaženega in katedralo sv. Izaka v Sankt Peterburgu.

Enega od parov so obsodili na deset mesecev zaporne kazni, ker sta simulirala oralni seks pred prepoznavnimi čebulastimi kupolami katedrale sv. Vasilija v Moskvi.

Za Ruslana Bobieva in Anastasio Čistovo, ki sta bila na omenjeni fotografiji za nameček oblečena še v policijski jakni, so odločili, da sta kriva "razžalitve čustev vernikov", kar je sploh prvič, da je nekdo zaradi tovrstnih obtožb končal v zaporu. Bobieva, blogerja iz Tadžikistana, so poleg tega še deportirali iz Rusije.

Poleg omenjenega para so pridržali tudi več žensk, ker so razgaljale svoje zadnjice ali oprsje pred spomeniki, javnimi obeležji ali policijskimi postajami v več mestih, od Sankt Peterburga do Jekaterinburga. Nekateri primeri segajo vse do avgusta.

Več pridržanih je izjavilo, da niso odgovorni za to, kaj se objavi na spletu. Prijavo so običajno podali konservativni aktivisti, poroča Guardian.