Pojav je izrazitejši kot običajno. Foto: EPA
Pojav je izrazitejši kot običajno. Foto: EPA

Zaradi območja nizkega zračnega tlaka je pesek iz Sahare z vetrom pripotoval nad Evropo. Pojav, ki ga v Španiji imenujejo calima ali krvavi dež – čeprav tokrat dežja ni bilo –, je razmeroma pogost, še najbolj na Kanarskih otokih.

Velik del Španije je tako prekrila debela plast saharskega peska – ulice, avtomobili in strehe so se posledično obarvali oranžno, rumeno in rdeče. Najhuje je bilo na jugu in v osrednji Španiji, kjer je bila vidljivost precej omejena, tokrat pa naj bi bil celoten pojav precej izrazitejši kot običajno. "Tako močne calime ni bilo že desetletja," so povedali španski vremenoslovci, ki napovedujejo, da bodo takšne razmere vztrajale še dva ali tri dni.

Tudi v Franciji moč pojava nenavadna

Zaradi velike količine prašnih delcev v zraku so ljudem svetovali, naj se izognejo dejavnostim na prostem. Kljub temu je bilo na ulicah videti veliko ljudi, ki so pripetljaj želeli ujeti v fotografski objektiv, številni so nosili maske. O saharskem pesku so prav tako poročali iz nekaterih delov Francije, tudi tamkajšnji vremenoslovci so moč pojava označili za izjemno.

Slovenska agencija za okolje (Arso) je na družbenih omrežjih objavila, da je precejšen del Evrope pod oblakom puščavskega prahu, ki so ga prinesli južni vetrovi z območja Sahare. Dodali so, da se je tudi v Sloveniji oblačnost popoldne in zvečer obarvala v pastelne barve.