Nada Rudan v svojem stanovanju in ateljeju v Sarajevu. Foto: Reuters
Nada Rudan v svojem stanovanju in ateljeju v Sarajevu. Foto: Reuters

"Ne poznam dolgčasa, ne poznam depresije, vedno se z nečim zaposlim," pravi Nada Rudan. Njen vsakdan v Sarajevu kroji slikanje – slika tri ure dopoldan in še dve uri popoldan.

Samouka slikarka je v 13 letih slikanja ustvarila približno 200 slik, vendar se ne dojema za "pravo umetnico", temveč o sebi govori kot amaterski slikarki.

Najraje upodablja prizore iz narave, navdih za katere dobi na številnih potovanjih. Slika z akrili, saj "ne smrdijo". Letos, za svoj stoti rojstni dan, je pripravila samostojno razstavo.

Razstava, morje, obisk v Nemčiji

Stoletnica živi izjemno dejavno življenje. Junija letos je pripravila razstavo, nato je mesec dni preživela na Jadranskem morju, preden se je odpravila na obisk hčere v Nemčijo.

"Odločena sem, da ne bom nikoli breme svojim otrokom," je v intervjuju za Reuters zatrdila mati dveh otrok, babica treh vnukov in prababica štirih pravnukov.

Kljub pestremu življenju prisega na mirnost. "Mirna sem, nočem biti živčna, vedno najprej premislim in nato naredim," pravi o svojem načinu delovanja.

"Še vedno sem dobrega zdravja, roke so mirne, oči mi dobro služijo," pravi slikarka. Foto: Reuters

Strast do potovanj in slikanja odkrila v poznejših letih

Ko je Nadi Rudan leta 1999 umrl mož, je začela potovati po svetu. Obiskala je ZDA, pri 95 letih je bila prvič v Hollywoodu, pa tudi Srednjo Ameriko in številne evropske države. Njena potovanja so pogosto navdih za ustvarjanje, tako je naslikala denimo ognjenik na Havajih in piramide v Mehiki.

Profesionalna krojačica je tudi po smrti partnerja še naprej izdelovala obleke in svoje redne stranke ohranjala do 85. leta. Ko je šivalni stroj postavila v kot, se je začela dolgočasiti in se začela ukvarjati s slikarstvom, ki ji je tako napolnilo dneve, da so zanjo pogosto prekratki.

"Vedno se najde rešitev"

Leta 1922 rojena Bosanka je preživela tako drugo svetovno vojno kot tudi obleganje Sarajeva med letoma 1992 in 1995. "V življenju moraš biti pozitiven in upati na najboljše, vedno se bo našla rešitev," je še povedala v intervjuju za Reuters.

Nada Rudan v stanovanju hrani približno 200 svojih del. Foto: Reuters
Nada Rudan v stanovanju hrani približno 200 svojih del. Foto: Reuters