Lov na some je priljubljena prostočasna dejavnost v Connecticutu. Foto: Reuters
Lov na some je priljubljena prostočasna dejavnost v Connecticutu. Foto: Reuters

Ribiči so znani po tem, da pretiravajo z velikostjo in težo svojega ulova. A to ne velja za ribiča Toma Tomkunasa iz ameriške zvezne države Connecticut, ki je ujel ogromnega belega soma. A pri dokazovanju njegovega rekorda je nastala težava, saj so ribo pred uradnim pregledom pojedli.

Po besedah tamkajšnjih naravovarstvenih oblasti namreč zdaj ne morejo več potrditi, da gre res za to vrsto. V vodah Connecticuta namreč živi še kanalski som, ki je nekoliko večja vrsta. "Ne da pregledamo dejansko ulovljeno žival, ne moremo potrditi, da gre za to vrsto in rekord. S fotografij žal ni nedvoumno razvidno, da gre za belega soma."

Prejšnji rekord za belega soma je 5,7 kilograma, torej skoraj polovica manj od nesojenega rekorderja. Kot je povedal Tomkunas, je ribo po ulovu predal svojemu dedku in naslednji dan so jo pojedli.

Skoraj 10-kilogramski som je tako ostal brez rekorda, razočaran pa je tudi ribič. "Ne morem verjeti, da so mi nekaj takega naredili," je povedal Tomkunas. "To je sramotno, na fotografijah se jasno vidi, da je prave vrste."