Jaleel White se je z vlogo Steva Urkla proslavil v igralskem svetu. Foto: AP
Jaleel White se je z vlogo Steva Urkla proslavil v igralskem svetu. Foto: AP
Jaleel White
White je po koncu snemanja serije diplomiral iz filma in televizije na Univerzi v Los Angelesu. Svojo igralsko kariero pa je nadaljeval v filmu Sanjska dekleta in z vlogami v serijah Boston Legal, Zdravnikova vest ter Zvit in prebrisan. Foto: AP
Reginald VelJohnson
Reginald VelJohnson je sicer poudaril, da je z vsemi soigralci še danes v dobrih odnosih, razen z Whitom, s katerim se vidita redkeje. Foto: AP
false
Serija Družinske zadeve se je razvila iz še ene popularne serije 80. let prejšnjega stoletja Popolna tujca, kjer je srca gledalcev osvojil s svojim likom Bronson Pinchot. Foto: AP

"Ne bi si drznil vzeti vseh zaslug, da je bila naša serija 'prelomna' za televizijo. Uspeh serij, kot sta Srečni časi in What's Happening, so nam utrdili pot. Mislim, da je veliko prispevala tudi ideja o družini in prikazu pozitivnih družinskih vrednot, še posebej temnopoltih družin. In tega danes ni veliko na televiziji danes. Ampak to potrebujemo," je v nedavnem intervjuju za Huffington Post Reginald VelJohnson, ki je upodabljal glavo televizijske družine Winslow.

Po mnenju danes 63-letnega igralca potrebuje generacija tega tisočletja podobno serijo, da vidi, kako pomembni sta družina in moralna odgovornost, ker jih veliko tega ne razume. "In še pomembneje je, da se te vrednote projicirajo na zgledu temnopoltih družin na televiziji. Zato ob Družinskih zadevah ne bi uporabljal besede 'prelomna', ampak 'obvezna'," je poudaril VelJohnson.

Prav na njegovem liku policista in družinskega človeka Carla Winslowa bi morala sloneti cela serija, toda kmalu ga je zasenčil Urkel. "Lik Steva Urkla je prišel v ospredje šele v drugi sezoni. Naredil je takšen vtis v prvi epizodi, v kateri je gostoval, da so ga ljudje vzljubili," je pojasnil VelJohnson.

Sama serija je nastala kot "spin off" še ene priljubljene serije iz 80. let prejšnjega stoletja Popolna tujca. Leta 1987 sta oba lika iz serije Larry in Balki delala na The Chicago Chronicle. In tako so ustvarjalci vpletli številne like, ki so delali v časopisni hiši. Ena izmed njih je bila Herriette Winslow - upravljavka dvigal v poslovni stavbi. Harriette je bila poštena in prijateljica vsem. In njen mož je bil dobri policist Carl. Od tam pa se je zgodba začela razvijati v seriji Družinske zadeve.

Malo znano pa je, da bi se moral lik Urkla pojaviti samo enkrat v seriji. Morda je še največ škode zaradi priljubljenosti lika imel najboljši prijatelj soustvarjalca serije Michaela Warrena. Včasih so namreč ustvarjalci v seriji uporabili kakšno ime iz resničnega življenja, da bi se poklonili v njegov spomin. In v tem primeru je bilo ime najboljšega prijatelja Warrena prav Steve Urkel.

Lik je postal tako priljubljen, da je bilo njegovo ime skoraj povsod: na posterjih, knjigah, posodicah za malico, na oblačilih, kosmičih in celo na govoreči lutki. Lik Urkla se je pojavil v številnih drugih priljubljenih humorističnih serijah, kot sta Polna hiša in Korak za korakom. Omenili pa so ga tudi pozneje v seriji Fant spoznava svet.

Steve Urkel šov
Urkel je zasenčil druge, toda vsem to ni bilo všeč. Jaleel White, ki je upodabljal priljubljeni lik, je v intervjuju za Vanity Fair priznal: "Odnosi so bili napeti na začetku. Tega ni treba skrivati. Bila je razlika med mano in preostalo igralsko zasedbo."

In ko beseda nanese na igralsko zasedbo, mogoče še danes največ prahu dviguje odhod lika najmlajše članice družine Winslow Judy. To so gledalci na zadnje videli v četrti sezoni, ko je šla po stopnicah v drugo nadstropje hiše. Toda v peti sezoni je niso niti več omenili. Številni so ugibali, da je bil razlog za njen odhod denar. Saj je igralka, ki jo je upodabljala, zahtevala povišico.

Družinske zadeve ostaja še danes druga najdlje trajajoča neanimirana humoristična serija, v kateri so igrali temnopolti igralci. Tik za serijo The Jeffersons. Na začetku je bilo mišljeno, da bo gledalce v serijo popeljala skladba Louisa Armstronga What a Wonderful World, toda gledalci so serijo začeli povezovati skladbo As Days Go By. Uvodno skladbo so producenti v sedmi sezoni popolnoma črtali - kot tudi zaključno špico.

215 epizod in devet sezon
Gledalci so bili tako zaljubljeni v lik Urkla, da so ga producenti želeli čim večkrat vključiti v serijo. Na koncu je White igral osem različnih likov. Tako je bil Stefan Urquelle, Cornelius Eugene, Myrtle Urkel, Albert Einstein, Bruce Lee in Elvis Presley. Včasih pa je posodil tudi glas Urklu-Botu. A kljub Whitovi priljubljenosti je bil edini član igralskega ansambla, ki se je pojavil v vseh 215 epizodah, VelJohnson.

Serija je trajala devet sezon. Vmes pa so posneli 215 epizod. Končala se je 17. julija 1998, toda čeprav so se gledalci poslovili od serije, so imeli producenti že napisano zgodbo za deseto sezono. V njej bi se morala Urkel in njegova velika ljubezen Laura Winslow poročiti.