Poroka v Severni Koreji. Foto: AP
Poroka v Severni Koreji. Foto: AP

Poročilo, ki ga je objavilo južnokorejsko ministrstvo za združitev, temelji na pričevanjih na stotine prebežnikov s severa.

Med njimi je tudi primer 22-letnega poljedelca, ki naj bi ga usmrtili zaradi poslušanja južnokorejske glasbe ter gledanja in deljenja južnokorejskih filmov, je lani poročal BBC.

Severna Koreja je sicer lansko poročilo omenjenega ministrstva odpravila kot "obrekovanje in potvarjanje", letošnjega pa še ni komentirala.

Po navedbah pričevanj so se hišne preiskave od leta 2021 okrepile, pri čemer oblasti iščejo znake zunanjih kultur, poroča poročevalska agencija Yonhap. Med omenjenimi znaki naj bi bile tudi bele poročne obleke. Oblasti preiskujejo tudi telefone in iščejo morebitne slengovske izraze iz Južne Koreje.

Problematična naj bi bila tudi sončna očala, čeprav jih nosi sam severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Znano je, da je njegov pokojni oče Kim Džong Il določena vsakodnevna oblačila, kot so kavbojke, označil za "antirevolucionarna".

Sever nad Jug tudi z baloni

Kakšna točno naj bi bila kazen za te pregrehe, ni znano, se pa zdi, da se vojna proti južnokorejski kulturi zaostruje, poroča BBC. Po zakonu iz leta 2020 se gledanje ali distribucija južnokorejske popkulture kaznuje s smrtjo.

Primer 22-letnika je sicer do zdaj edino poročilo o usmrtitvi na podlagi tega zakona. Je pa letos prišel na dan posnetek dveh najstnikov, ki sta bila zaradi podobnega zločina obsojena na prisilno delo.

Poročilo je objavljeno v času vse večjih napetosti med sosednjima državama. Severna Koreja je prejšnji mesec nad južno sosedo poslala več kot 2000 balonov s fekalijami. In srečanje Kima z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom prejšnji teden je odnose še poslabšalo.