Pri Legu ponujajo celo vrsto različnih izdelkov, islamskih skrajnežev pač ne. Foto: Reuters
Pri Legu ponujajo celo vrsto različnih izdelkov, islamskih skrajnežev pač ne. Foto: Reuters
Džihadistični John
Islamska države je smrt džihadističnega Johna potrdila januarja lani. Foto: Reuters

Po poročanju tamkajšnjih medijev, na katere se sklicujejo pri Telegraphu, so bili ponaredki izdelani na Kitajskem in ponujeni kupcem v Singapurju tako v spletnih kot običajnih trgovinah. Figurice, ki so jih prodajalci opisovali kot "vojake" in bombaše", so imele v rokah zastavo Islamske države in kalašnikovke, ena plastična podobica pa je v rokah celo držala odrezano glavo. V opisu izdelkov je pisalo, da igrače priporočajo otrokom, starim med šest in 12 let.

Zloglasni rabelj
Posebej dobro se je menda prodajal komplet, ki je vključeval figurico džihadističnega Johna, ki je bil ubit v ameriškem letalskem napadu na sirsko mesto Raka novembra leta 2015. Za tem imenom se je sicer skrival britanski državljan Mohamed Emwazi, ki je veljal za eno najzloglasnejših oseb islamskih skrajnežev. Prvič se je pojavil na videoposnetku, na katerem je obglavil ameriškega talca Jamesa Foleyja avgusta leta 2014, nato pa je sodeloval še pri več podobnih usmrtitvah zahodnih talcev, pri čemer je nastopal zamaskiran, toda z značilnim britanskim naglasom.

Singapurske oblasti so sporne komplete takoj prepovedale in pojasnile, da bi ponarejene kocke lahko spodbudile poveličevanje islamskih skrajnežev med otroki, iz danskega podjetja Lego pa so sporočili, da izdelki "nikakor" niso povezani z njimi. "Naše podjetje si prizadeva za navdihovanje in razvoj otrok, zato seveda nikoli ne bi izdelali takšnih figuric," so dodali.

Ponarejene legofigurice s podobami islamskih skrajnežev so se junija znašle tudi v trgovinah v Maleziji, a so jih, potem ko je neki kupec o tem obvestil malezijski islamski svet in policijo, hitro umaknili.