Čopič je v resničnem času papeževe poteze prikazoval v Mozambiku. Foto: Reuters
Čopič je v resničnem času papeževe poteze prikazoval v Mozambiku. Foto: Reuters

Mural (stenska poslikava) je del projekta "Življenje med svetovi" (Life between Worlds) organizacije Scholas Occurrentes, mednarodnega izobraževalnega gibanja, ki povezuje približno pol milijona šol na petih kontinentih. Frančišek je glavni pokrovitelj te skupine.

Sorodna novica Papež ob začetku obiska v Lizboni pozval Evropo k posredovanju za mir v Ukrajini

Približno 30 muralov, ki so jih naslikali šolarji in člani skupnosti, so združili v enovito delo v obmorskem mestu Cascais. Strop in stene prostora, kjer je papež govoril študentom in kjer se konča mural, so bili prekriti z naslikanimi motivi, kot so človeške figure, ki plavajo v vesolju.

"Vi ste naslikali svojo Sikstinsko kapelo," je dejal Frančišek. 86-letnemu papežu so dali slikarski čopič, pritrjen na napravo za virtualno resničnost, ki je omogočila študentom v šoli v Mozambiku, da so v resničnem času videli njegove poteze čopiča na steni njihove šole.

Prvi poskus ni šel najbolje. Papež je z nekoliko začudenim videzom poskusil znova in uspelo mu je naslikati zeleno črto v obliki loka. "Zelo virtualno, vendar ne prav fizično," je v šali med prvim in drugim poskusom papeža dejal José María Del Corral, predsednik organizacije Scholas Occurrentes.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prava Sikstinska kapela v Vatikanu je dobila ime po papežu Sikstu IV., ki jo je dal zgraditi med letoma 1473 in 1481. Michelangelo je strop naslikal za papeža Julija II. med letoma 1508 in 1512.

Frančišek, ki se je v Lizboni udeležil svetovnega srečanja mladih katoličanov, je študentom na šoli dejal, naj se ne bojijo tvegati v življenju in naj pomagajo prizadetim ljudem. "Včasih v življenju se morate umazati, da ohranite svoja srca čista," je povedal študentom, med katerimi so bili tudi nekatoličani in neverujoči. "Za mene molite, in tisti med vami, ki ne znate moliti, mi pošljite dobre vibracije," je dodal.
V četrtek zvečer naj bi papež nagovoril na tisoče mladih katoličanov, ki so prišli z vsega sveta v portugalsko prestolnico k dogodkom ob svetovnem dnevu mladih.