Muzej holokavsta Yad Vashem je sporočil, da preučuje najnovejše podatke o Bartolijevih medvojnih dejanjih. Foto: EPA
Muzej holokavsta Yad Vashem je sporočil, da preučuje najnovejše podatke o Bartolijevih medvojnih dejanjih. Foto: EPA

12 let po Bartalijevi smrti, bo Izrael kolesarju podelil priznanje pravičnost svetovnih narodov, ki jo podeljujejo tistim nejudovskim organizacijam in posameznikom, ki so pomagali reševati Jude med drugo svetovno vojno.

Kolesar, ki je umrl leta 2000, ni nikoli govoril o tem obdobju svojega življenja. Nekoč je le dejal, da so "nekatere medalje obešene okrog vratu, druge pa nosimo v srcu". Do podatkov o tem, da je kot slaven športnik pomagal odporniškemu gibanju in tihotapil dokumente za Jude, so v univerzitetni raziskavi prišli šele v zadnjem času, razkrili pa so jih njegov sin Andrea Bartali, pripadniki judovske skupnosti v Toskani in tamkajšnji novinarji.

Bartali, ki je že pred drugo svetovno vojno dobil dve dirki po Italiji, enkrat pa zmagal na francoskem Touru, je leta 1943 delal kot prometni policist. Med treningi, ko je občasno prevozil tudi 380 kilometrov od Firenc do San Quirica, pa je v okvirju in sedežu svojega tekmovalnega kolesa prevažal ponarejene dokumente in fotografije, s katerimi so nato pomagali Judom, da so pobegnili fašističnim in nacističnim oblastem.