Statistiki so podrobneje analizirali kravja imena, ki so se v zbirki pojavila več kot devetkrat. Foto: BoBo
Statistiki so podrobneje analizirali kravja imena, ki so se v zbirki pojavila več kot devetkrat. Foto: BoBo

Pika je tako ime več kot 9.900 kravam v Sloveniji, več kot 9.600 kravam je ime Šeka, več kot 6.200 krav pa sliši na ime Liska.

Med imeni, ki jih je danes objavil državni statistični urad, je sicer med drugim najti tudi Muro, Lindo, Bistro, Sočo, Rožo, Bibo, Lučko, Luno, Savo, Zoro, Srno, Brezo, Muco, Bebo, Miško in Jagodo.

Analiza najpogostejših imen
Centralno podatkovno zbirko Govedo vodi Kmetijski inštitut Slovenije. Vanjo je zajetih okoli 1,2 milijona teh živali, in za približno 600.000 od teh so navedena tudi imena.

Statistični urad je analiziral imena ženskih živali, rojenih od leta 2000 do 2015. Te živali imen pogosto ne dobijo takoj ob skotitvi, ampak večkrat tudi pozneje, bodisi ob prvem pripustu bodisi ob telitvi. V tej zbirki se pojavlja kar 37.000 različnih imen.

Ta številka je precej visoka tudi zaradi uporabe kombinacije imena in številke. Tudi če se analizirajo le imena, ki ne vsebujejo številk, se v zbirki še vedno pojavlja več kot 19.000 različnih imen, ki jih nosi 570.000 krav. Statistiki so podrobneje analizirali kravja imena, ki so se v zbirki pojavila več kot devetkrat.