Foto: UniiiqUs
Foto: UniiiqUs

Figurice nastanejo na podlagi fotografije, kreativen projekt UniiiqUs pod vodstvom podjetnice Katje Goljevšček pa cilja na domači, pa tudi tuji trg.

"UniiiqUs sem si zamislila kot analogno, taktilno različico osebne oziroma družinske fotografije in v zadnjih mesecih se je izkazalo, da nikakor niso le lep okras za polico v dnevni sobi, temveč mnogo več," pravi Goljevščkova. Figurice so začele nastajati spomladi, ko je prvi val korone Katji odnesel del posla in prinesel več časa za ustvarjanje.

Katja Goljevšček. Foto: UniiiqUs
Katja Goljevšček. Foto: UniiiqUs

"V naši družini smo nori na fotografije, imamo kupe albumov, fotografije visijo na stenah in stojijo na policah, kar naprej si jih podarjamo in dobivamo v dar. Razmišljala sem, kako bi ustvarila nekaj podobnega, le da je oprijemljivo, nekaj, kar lahko stisneš k sebi, s čimer se lahko poigraš ali neseš s seboj na službeno pot, v kolonijo ali v bolnišnico," rojstvo ideje opiše Goljevščkova.

Figurice za stare starše

Figurice so zaradi topline lesa in zaobljenih oblik prijetne na otip. "Z njimi se lahko pocrkljamo, se jim zaupamo, nanje se lahko tudi razjezimo, uporabimo jih lahko namesto figuric v družabnih igrah ali pa jih postavimo na mizo in imamo ob prihajajočih praznikih ob sebi vso družino," opiše Katja.

Foto: UniiiqUs
Foto: UniiiqUs

Hkrati so lahko UniiiqUs tudi čudovit spomin na odraščanje otrok, ki se z leti spreminjajo, iz figuric lahko naredimo kronologijo njihovega odraščanja ali pa ustvarimo zbirko naših prednikov, sorodnikov. Še posebej pa bi se figuric svojih otrok in vnukov verjetno razveselili starejši sorodniki, ki bivajo v domovih za ostarele.

Hobi prerasel v posel

Projekta se je Katja najprej lotila kot hobi, a je po navdušenih odzivih prijateljev v dobrega pol leta s sodelavko razvila tri različne linije figuric v treh različnih ilustratorskih slogih.

"Vse figurice nastanejo na podlagi fotografije, ki jo ilustratorji prenesejo v želeni stil. Zato končna podoba figuric ni nujno fotorealistična, temveč umetniška upodobitev osebe na fotografiji, je pa pri vseh figuricah pobarvana in ilustrirana sprednja in zadnja stran, saj nisem želela, da bi bila zadnja stran figurice gola," se nasmeje Katja.

Foto: UniiiqUs
Foto: UniiiqUs

"Pri prvi liniji, ki smo jo poimenovali ConscioUs, smo izbrali iulstratorski stil moderne beneške šole, poteze obraza in druge linije na telesu in oblačilih so lasersko gravirane, figurica pa je ročno barvana. To linijo smo zasnovali v dveh velikostih, odločiš pa se lahko tudi za nepobarvane figurice in jih doma pobarvaš sam."

"Druga linija z imenom GeniUs ni gravirana in s svojim stripovskim videzom deluje zelo zabavno in igrivo, takoj ti prikliče nasmeh na obraz, ilustracije pa s tehniko preslikave ročno nanesemo na les. Tretja linija, CourageUs, je po eni strani najpreprostejša, po drugi pa je podoba osebe na njej najbolj realistična. Vse linije so narejene iz slovenskega, trajnostno pridelanega lesa, barve pa so pri vseh do okolja in zdravja prijazne."

Katja pravi, da je za praznična naročila ravno še dovolj časa. Za izvedbo naročila znotraj Slovenije običajno potrebujejo okoli dva tedna, ker pa želijo, da je vpliv na okolje kar najmanjši, figurice do strank potujejo v embalaži brez plastike.