Tutavac je sicer ustvaril številne slaščice, prvi v nekdanji Jugoslaviji je naredil grisine, bil pa je tudi prvi izšolani mojster izdelave keksov v nekdanji skupni državi.

Tutavac se je leta 1949 prek sindikata prijavil na tečaj za izdelovalce keksov v Zagrebu, ki ga je pripravila tovarna Kraš. Tam se je naučil izdelave keksov in prišel do naziva prvega izšolanega izdelovalca keksov v nekdanji Jugoslaviji.

Marsikateri starš si ne predstavlja odraščanja svojih otrok brez teh piškotov. Foto: MMC RTV SLO
Marsikateri starš si ne predstavlja odraščanja svojih otrok brez teh piškotov. Foto: MMC RTV SLO

Po koncu služenja vojaškega roka se je v Krašu tudi zaposlil, v podjetju pa nato opravil še Kraševo šolo za inženirja slaščičarstva v proizvodnji. Njegovo diplomsko delo in prvenec v slaščičarski industriji so bili keksi Domaćica. Keks je pozneje doživel številne različice, a osnova je ostala enaka tisti, ki si jo je zamislil Tutovac v svojem diplomskem delu v 50. letih prejšnjega stoletja.

Vrhunec kariere je Petar Tutavac doživel v Požarevcu, kjer je vzpostavil tovarno keksov Bambi.

"Vse recepture pripadajo ljudem"

Tutavac sicer ni patentiral niti enega svojega proizvoda. Kot je pred časom dejal za Slobodno Dalmacijo, so bili namreč to drugi časi, ko se znanja ni skrivalo, temveč se ga je delilo. "Vedno sem menil, da vse, kar počnem, vse recepture in vsi proizvodi, pripada ljudem, da se tako krepi moč in ugled naše države. To so bili časi, ko so bila v veljavi neka druga pravila, odnosi med ljudmi pa so bili drugačni," je dejal.

Piškoti Domaćica so danes na voljo v več različicah.