Ob vsem tem se lahko vprašamo - ali sploh še obstajajo pravi prijatelji? Foto: EPA
Ob vsem tem se lahko vprašamo - ali sploh še obstajajo pravi prijatelji? Foto: EPA
Vila
Ali bogataši res potrebujejo takšne 'stvaritve' ali so bolj namenjene temu, da pritegnejo oči drugih? Foto: EPA

Britanski Telegraph je objavil izsledke raziskave, ki je pokazala, da Britance denar naredi srečne le, če ga imajo več kot najbližji prijatelji in sosedje. Kljub splošnemu dvigu življenjske ravni na Otoku v zadnjih 40 letih mnogi namreč še vedno živijo po načelu: "Naj sosedu crkne krava." Zavist sicer velja tudi za eno najopaznejših lastnostih pri Slovencih.

Pa nazaj k Britancem: raziskovalci z oddelka za psihologijo univerze v Warwicku so ugotovili, da je pehanje za bogastvom tisto, kar ljudi žene v to, da na delovnem mestu ostajajo do poznih večernih ur. Tako se želijo tudi povzpeti po družbeni lestvici. "Britanci so žrtve kroničnega nezadovoljstva," se glasi teza raziskovalca Chrisa Boycea, ki je pregledal odgovore več kot 10.000 anketiranih na vprašanja o sreči in njeni povezanosti s finančnim stanjem.

Sosed sosedu - volk?
In najpogostejši odgovor je kristalno jasen - ljudje dosežejo največjo stopnjo sreče, če imajo pod palcem več kot tisti, ki živi ob njih oziroma na nasprotni strani ceste. "Življenjska raven se je zvišala, a zvišala se je za vse. Čeprav je naš avtomobil postal hitrejši, je takšen tudi sosedov, zato lahko le malokdo stopi korak naprej in občutno prehiti soseda pri premoženjskem stanju. In če nimamo najbolj razkošne hiše ali najnovejšega avtomobila v soseski, nam to ne pomeni prav dosti."

Raziskovalci so zato opozorili, da bo neizprosno in neusmiljeno pehanje za materialnimi dobrinami družbo sicer naredilo bogatejšo, niti slučajno pa ne hkrati tudi srečnejšo in bolj zaljubljeno v življenje. "Četudi bi bili v neki družbi vsi odlično finančno preskrbljeni, to ne bi prineslo vsesplošne sreče, kajti še vedno bi se ljudje primerjali drug z drugim."

Naložba za prihodnost - ustanove za duševno zdravje?
Obstaja tudi nevarnost, da bo človeštvo na lovu za globok žep zanemarilo odnose z družinskimi člani in s prijatelji, zato je Boyce svetoval, da bi država več denarja morala nameniti ustanovam za duševno zdravje, ki človeku lahko pomagajo odpreti oči in jim pokazati pot do srče. Velja enako tudi za Slovenijo?