Božička bodo spremljali na vseh celinah. Foto: EPA
Božička bodo spremljali na vseh celinah. Foto: EPA

Gibanje Božička bodo namreč skrbno spremljale ameriške zračne sile. Ameriški radarji so na "mednarodnem letališču severnega tečaja" že zaznali prve premike, ko pa se bodo Božičkove sani podale v nebo, boste lahko njegovo pot spremljali na spletni strani www.noradsanta.org.

Nadzorni center ameriških in kanadskih zračnih sil (Norad) v gorovju Rocky Mountains med letom nadzoruje zračni prostor nad severnim tečajem, da bi preprečili morebitne grožnje. V božičnem času pa se nadzorniki vse od leta 1955 posvečajo drugačnemu, prijetnejšemu opravilu. Pod drobnogled vzamejo Božičkove sani in o njihovem napredku poročajo zaskrbljenim otrokom, ki z vprašanji o Božičkovih koordinatah kličejo vročo linijo Norada.

Prvič so se otroci na Norad z nenavadnim vprašanjem obrnili leta 1955, ko je domnevno številko Božičkove vroče linije objavil časopis Colorado Springs. Ker pa si je časopis v številki privoščil "napako", so otroci namesto Božičkovih pomočnikov naleteli na sodelavce Norada.

Ker so se jim zaskrbljeni otroci zdeli tako prikupni, jim za zmoto niso povedali, ampak so jim odgovarjali, kot bi v resnici vedeli, kje je Božiček. Odtlej je Norad pred božičem vsako leto kliče več tisoč otrok. Leta 2010 je center odgovoril na klice 80.000 pričakovalcev daril.