Roke v hlačnih žepih so na Japonskem in v Južni Koreji razumljene kot izjemno nesramna in arogantna gesta. Zato ni nič nenavadnega, da se je na Seidžija Kiharo, pomočnika vodje kabineta japonskega premierja, usul plaz kritik, ko so ga kamere med nedavnim obiskom premierja Fumia Kišide v ZDA ujele, ko je z rokami v žepih zdolgočaseno zrl v zrak, medtem ko je njegov nadrejeni dajal izjavo za javnost.

Ko je ugotovil, da stoji v kadru, je roke urno potegnil iz žepov, si poravnal suknjič in dlani sklenil pred sabo, a je bilo že prepozno. Posnetek "nedopustnega" obnašanja je namreč takoj zakrožil po spletu, ob številnih kritikah običajnih Japoncev, pa je 52-letnega politika najbolj zadela – materina, navaja britanski časnik Guardian.

Kot je pojasnil v pogovoru na YouTubu, ga je mati, ko je slišala za incident, takoj poklicala in jezno okarala, da bi ga moralo biti sram zaradi arogantnega obnašanja, in mu svetovala, naj si "zašije žepe". Kot je še dejal, njegova ostarela mati ni skrivala svoje jeze ali dejstva, da se ga sramuje – v bistvu mu je to dala zelo jasno vedeti, saj je besedo sramota ponovila večkrat.

Priznal je, da ima "grdo", zahodnjaško navado hoditi z rokami v žepih, in razložil, da je v tistem trenutku skušal zbrano poslušati izjavo premierja Kišide, da jo bo pozneje lahko čim natančneje prenesel predstavnikom sedme sile, zato ni pazil na svojo držo. Za svoje ravnanje se je vsem prizadetim opravičil, tudi materi.

Japonci in Južni Korejci, kot omenjeno, tovrstno držo dojemajo kot izjemno žaljivo, a vseeno občasno kakšnemu politiku zdrsne – pred leti, marca 2019, se je morala javno zagovarjati tudi guvernerka Tokia, Juriko Koike, ki je na prostem spremljala razplet tokijskega maratona. Potem ko je čestitala zmagovalcu, etiopskemu tekaču Birhanuju Legeseju, je svoje premražene roke instinktivno porinila v žepe jakne. A kljub razumljivim okoliščinam, ji številni Japonci incidenta niso spregledali, poroča Guardian.