Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na posebnem dogodku v muzeju Larco v Limi, znanem po kolekciji umetniških del pred časom Kolumba, so moške spodbujali, da otipavajo genitalije replik glinenih skulptur, da bi se naučili, kako se samotestirati za rakom na penisu in modih.

Skulpture so delo starodavne kulture Moche, ki je poseljevala sever Peruja v letih med 100 in 800, znane pa so kot erotične "huacos", kar je predkolumbovski termin za rokodelski izdelek.

Razstava, imenovana Dotaknite se genitalij Mochicasov, je postavljena pod pokroviteljstvom zasebne organizacije Liga proti raku.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Pravočasna zaznava raka na zunanjih genitalijah pri moških, tako na penisu kot na modih, je zelo majhna," je povedala medicinska sestra Giselle Grillo iz Lige proti raku. "Mnogi ne vedo, kako si pregledovati genitalije in kakšne anomalije iskati. S tem pomagamo do zgodnje diagnoze."

Cilj: Zgodnejše odrivanje raka

Po podatkih organizacije so v Peruju lani diagnosticirali 10.000 primerov raka na prostati, penisu in modih. Od tega jih je bilo 45 odstotkov že v naprednih fazah z malo možnosti ozdravljenja.

"Cilj je približati znanje naših prednikov o človeškem telesu, izraženo prek teh keramičnih posod, ki jim pravimo erotični huacosi," je povedala direktorica muzeja Larco Ulla Holmquist.

V muzeju je na ogled na stotine takih huacosov, nekaterih s predimenzioniranimi moškimi spolnimi organi, drugih v različnih spolnih položajih. Obiskovalci se jih sicer dotikajo precej plašno, poroča Reuters.