Ameriški nogometaš 1.200 kalorij porabi šele po dveh urah igre. Foto: EPA
Ameriški nogometaš 1.200 kalorij porabi šele po dveh urah igre. Foto: EPA
Čips vsebuje ogromno kalorij in maščob.

Takšni pa so podrobni izračuni ameriškega sveta za nadzorovanje kalorij: 5.600 ton čipsa, 4.100 ton tortilj, 2.100 ton prestic, 1.900 ton pokovke in 1.300 ton raznih oreščkov. Zaužiti čips je imel kar 27 milijard kalorij in 2.000 ton maščob - toliko bi tehtalo 13.000 nogometnih napadalcev, če bi vsak od njih tehtal 150 kg.

Povprečni gledalec je tako v tem večeru samo iz prigrizkov zaužil 1.200 kalorij - toliko bi jih porabil šele po uri in 45 minutah teka.

Svet za nadzorovanje kalorij je sicer nepridobitno združenje podjetij, ki proizvajajo hrano in pijačo z nizko vsebnostjo kalorij in maščob ter takšne izdelke tudi promovirajo. Uporaba čipsa z nizko vsebnostjo maščob lahko količino zaužitih kalorij na osebo zmanjša kar za 300.

Kako zmanjšati količino zaužitih maščob?
V svetu svetujejo uporabo raznih omak - s tem ohranimo užitek okusa, hkrati pa zmanjšamo količino zaužitih maščob. Med najbolj priljubljenimi omakami najdemo salso in jogurt brez maščob, za izboljšanje okusa pa so primerni tudi sveže začimbe, na primer peteršilj, česen in feferoni. Kot prigrizek pa poleg slanega peciva lahko pripravimo tudi nasekljano svežo zelenjavo.