Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za spokojno zunanjostjo kavarne HIP, pred katero rastejo cvetoča češnjeva drevesa, je v njej vrvež precejšnji – gostje večinoma bolščijo v zaslone svojih prenosnikov in živčno srkajo svojo ledeno kavo. "Kriptokavarna" lepo ponazarja vse večje zanimanje Tajcev za digitalne valute, kar regulatorje močno skrbi.

"Vznemirljivo je biti tu, ker spoznam ljudi z enakimi interesi," je povedal Detnarong Satianphut, 35-letni trgovec s kriptovalutami. "Posredniki lahko tu izmenjujemo podatke, ker se moramo potem na trgu spopasti z milijoni ljudi."

Zasloni v kavarni spremljajo borzno dogajanje. Foto: Reuters
Zasloni v kavarni spremljajo borzno dogajanje. Foto: Reuters

Kriptovalute na Tajskem močno pridobivajo zagon – samo novembra se je z njimi obrnilo 7,62 milijarde dolarjev. Ta mesec je Tajska sporočila, da bo začela regulirati uporabo kriptovalut, pri tem pa so oblasti opozorile pred tveganji finančne stabilnosti in ekonomskega sistema na splošno.

Alternativne naložbene priložnosti

Kavarno HIP so v mestu Nakon Ratčasima odprli že leta 2013, a jo preuredili v kriptoslogu leta 2020. Od takrat dalje se je število strank podvojilo, trdi osebje. Upravnik Oakaravat Jongsakuljinda je za Reuters povedal, da kavarna ponuja alternativne naložbene priložnosti za prebivalce te severne province.

Med drugim ponujajo brezplačno naložbeno svetovanje, načrtujejo pa tudi lansiranje lastne kriptovalute. Stranke HIP-a pravijo, da jim trgovanje v kavarni zagotavlja najboljšo možnost uspeha na nestanovitnem trgu, na katerem je najbolj uveljavljena kriptovaluta, bitcoin, prejšnji teden doživela največji padec v pol leta.

"Da imajo toliko zaslonov, močno pomaga ... V hipu izvemo za padce in lahko takoj analiziramo dejavnike, ki so k temu pripomogli, ter se odločimo za nakup," je povedal 23-letni trgovec Apakon Putnok.