Tasmanski vragi so tako ime dobili zaradi glasnega vreščanja med hranjenjem. Foto: EPA
Tasmanski vragi so tako ime dobili zaradi glasnega vreščanja med hranjenjem. Foto: EPA

V rezervatu Barrington se je to pomlad rodilo sedem mladičev tasmanskega vraga. To je prvi podmladek te živalske vrste po 3000 letih, potem ko so tasmanski vragi v Avstraliji zaradi prihoda ljudi, dingov in podnebnih sprememb izumrli. Ohranili so se le na izolirani Tasmaniji, od koder jih zdaj vračajo v zaščitena naravna območja v Avstraliji.

Tasmanski vrag je majhna čokata vrsta vrečarjev, ki so bili nekoč na vrhu prehranske verige v Avstraliji. S svojimi nekoliko večjimi bratranci tasmanskimi tigri so bili največji plenilci in mrhovinarji na celini in okoliških otokih.

Tako vrage kot tigre pa so hudo prizadele podnebne spremembe in prihod človeka na celino pred dobrimi tremi tisočletji. Največ so jih iztrebili na pol udomačeni dingi, ki so bili hkrati njihovi prehrambni tekmeci in plenilci.

Poleg okoljskih dejavnikov tasmanske vrage ogroža tudi nalezljiva oblika raka, ki je že večkrat zdesetkala tudi njihovo populacijo na Tasmaniji. V ta namen so tasmanske oblasti že oblikovale dva izolirana rezervata za te živali, iz katerih bi lahko ponovno obnovili vrsto v primeru usodnega izbruha te bolezni.

Sedem mladičev tasmanskega vraga v rezervatu Barrington