Spletna stran, ki ponuja svetovanje in splošne informacije za morebitne zaljubljence, že obstaja. Foto: Pixabay
Spletna stran, ki ponuja svetovanje in splošne informacije za morebitne zaljubljence, že obstaja. Foto: Pixabay

V tokijski mestni hiši so se lotili posebne pobude, ki so jo poimenovali Tokyo Futari Story. Na Japonskem, kjer naj bi ljudje vse pogosteje živeli sami (po japonsko hitori), si z njo prizadevajo za ustvarjanje parov (v japonščini futari) in s tem spodbujajo poroke in rojstva otrok.

Medtem ko že obstaja spletna stran, ki ponuja svetovanje in splošne informacije za morebitne zaljubljence, razvijajo tudi aplikacijo za zmenke, ki bo dostopna na telefonu ali spletu. Mestna hiša upa, da bo ta dokončana še letos.

Podrobnosti še niso popolnoma določene. Mestna hiša namreč ni želela komentirati poročanja japonskih medijev, da bo aplikacija zahtevala potrditev identitete z dokumentom, kot je vozniško dovoljenje, predložitev davčne evidence za dokazovanje dohodka in podpisan obrazec, ki pravi, da se je uporabnik pripravljen poročiti.

Nekateri so poročali, da bo aplikacija zahtevala razkritje telesne višine, zaposlitve in izobrazbe posameznika, a je eden izmed uradnikov zatrdil, da o tem še nič ni bilo odločeno, poroča AP.

Število porok na Japonskem upada, stopnja rodnosti pa je po podatkih japonskega ministrstva za zdravje padla na najnižjo raven v zgodovini. Lani je bilo sklenjenih 474.717 porok, kar je bistveno manj od leta 2022, ko je številka znašala 504.930. Število rojstev se je z 770.759 leta 2022 zmanjšalo na 727.277.