Stolp v višino meri dobrih 48 metrov. Pročelje je obloženo s finskim granitom, strešna konstrukcija je lesena in pokrita z bakrom. Foto: Shutterstock
Stolp v višino meri dobrih 48 metrov. Pročelje je obloženo s finskim granitom, strešna konstrukcija je lesena in pokrita z bakrom. Foto: Shutterstock

Helsinška glavna železniška postaja je po zaslugi arhitekta Eliela Saarinena ena najopaznejših stavb v mestu, krasi pa jo tudi 50-metrski stolp s štirimi urami.

Vse do zdaj so ure zgolj kazale čas, nikoli pa niso bíle. V nedeljo, 20. avgusta, bo drugače, poroča portal Mayor.eu. Ta dan bo namreč 150. obletnica rojstva snovalca stavbe, Saarinena, zato bodo ure prvič tudi slovesno odbile. In to ne le enkrat, pač pa 15-krat – po enkrat za vsako desetletje, odkar se je sloviti arhitekt rodil.

A kar najbolj zanima (predvsem) domačinem je vprašanje, kako bo zvok sploh slišati. V stolpu namreč ni zvonov ali kakšnih drugih naprav, ki bi lahko ustvarjale zvok, zato je jasno, da bo zven bitja ure "umetno" ustvarjen, kakšen bo, pa je velika skrivnost, piše portal.

V finskih železnicah (VR), ki organizirajo dogodek v počastitev življenja in dela finsko-ameriškega arhitekta, namreč skrbno skrivajo vse podrobnosti dogodka – znano je le, da bo prihodnjo nedeljo ob 15. uri. Vodja projekta pri družbi VR Jani Jääskeläinen je za nacionalno radiotelevizijo YLE skrivnostno dejal le, da bo šlo za edinstven trenutek, ki pa ga v (bližnji) prihodnosti ne nameravajo ponoviti.

Gottlieb Eliel Saarinen se je rodil 20. avgusta 1873 v Rantasalmiju in je podpisan pod številne znamenite finske stavbe v slogu art nouveau, od narodnega muzeja do številnih mestnih hiš in drugih zgradb. Med najveličastnejšimi je gotovo omenjena železniška postaja, ki jo je Saarinen zasnoval v okviru natečaja na začetku 20. stoletja. Veličasten stolp, ki je obložen z granitom, streha pa je pokrita z bakrom in tehta okoli pet ton, je bil zgrajen leta 1919, tri leta pozneje so vanj vgradili še štiri ure, ki vsaka gleda na svojo stran. Na vrhu stolpa kraljuje globus, ki simbolizira odprtost in povezljivost Finske s svetom.

Saarinen se je pozneje preselill v ZDA in tudi tam pustil svoj pečat. Svetovno znani arhitekt je bil tudi njegov sin, Eero Saarinen, ki se je prav tako rodil 20. avgusta (na očetov 37. rojstni dan).