Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Stiki s Slovenijo tudi po njeni smrti ostajajo zelo tesni. Na vhodu v arboretum Kalmthout obiskovalce pozdravlja slovenska zastava, razlog pa je slovesna posaditev že tretjega drevesa, katerega darovalka je Slovenija.

"Evodija je čebelje drevo, ker čebelam ponuja veliko hrane pozno poleti. Takrat ni več veliko cvetja in nekatere čebele na evodiji nabirajo nektar in cvetni prah," pojasnjuje direktor arboretuma Abraham Rammeloo.

Kot pojasnjuje slovenski veleposlanik v Belgiji, so dogodek povezali s svetovnim dnem čebel, ki bo 20. maja, in pa s 30. obletnico neodvisnosti Slovenije, kjer so prav Belgijci skupaj z drugimi partnerji v tedanji evropski skupnosti pripomogli, da smo uspeli pred tridesetimi leti, pravi Rado Genorio.

Jelena de Belder Kovačič. Foto: Televizija Slovenija
Jelena de Belder Kovačič. Foto: Televizija Slovenija

Nepozebnik je svetovno znan prav zaradi nje

Arboretum, ki se razprostira na več kot 13 hektarjih površin, je že več kot 30 let v lasti province Antwerpen, pred tem pa je bil v zasebni lasti družine de Belder.

Glavni pečat je arboretumu dala žena enega od bratov de Belder, Slovenka: "Naš arboretum je najbolj znan zaradi nepozebnika (hamamélis), ki je zaslovel po zaslugi Jelene de Belder. Nepozebnik je svetovno znan prav zaradi nje. Pripravila je načrt selekcije in vzgoje te rastline. To je ponos našega vrta," pravi direktor.

Nepozebnik. Foto: Televizija Slovenija
Nepozebnik. Foto: Televizija Slovenija

Čeprav arboretum že dolgo ni več v družinski lasti, tudi hči Jelene de Belder, Diane, še vedno tesno sodeluje z upravo in se rada spominja otroških let, ki jih je preživela tu.

Narava se prebuja

Zgodnja pomlad morda ni najboljši čas za obisk arboretuma, vendar tu, kjer raste več kot 7000 vrst različnih vrst rastlin, se narava počasi le prebuja. Na številnih stezicah med drevesi in ribniki je tako kljub pandemiji covida-19 vedno več obiskovalcev, ki tu iščejo mir, stik z naravo in sprostitev.

"Tu ni veliko ljudi in lahko uživamo na sprehodu. Vse to raznovrstno rastlinje naredi na človeka močan vtis. Čeprav večina rastlin še ne cveti, lahko vidimo, kako življenje išče pot. Začenja se. Po koncu zime je lepo videti, kako vse brsti. Lepo je," opisujejo.

Arboretum v Kalmthoutu tudi 18 let po smrti Jelene de Belder Kovačič ohranja tesne stiske s Slovenijo. Pogosti so obiski slovenskih študentov, tesno pa je tudi sodelovanje z Arboretumom v Volčjem Potoku.

Na obisku flandrijskega arboretuma