Oglaševanje mesa bo po letu 2024 v Haarlemu prepovedano. Foto: EPA
Oglaševanje mesa bo po letu 2024 v Haarlemu prepovedano. Foto: EPA

Oglasi bodo v Haarlemu, mestu s 160.000 prebivalci blizu Amsterdama, prepovedani na avtobusih, stebrih in zaslonih za oglaševanje. Prepoved bo začela veljati šele leta 2024, ker imajo ponudniki do takrat sklenjene pogodbe za oglaševanje.

"Seveda je veliko ljudi, ki se jim zdi odločitev nezaslišana in pokroviteljska, vendar je tudi veliko ljudi, ki se jim to zdi v redu. Če bi to uvedli na nacionalni ravni, bi bilo zelo lepo," je za Guardian povedala predlagateljica ukrepa, mestna svetnica Ziggy Klazes iz zelene stranke GroenLinks.

Mestni svet predloga ni sprejel enotno, kritiki trdijo, da omejuje svobodo izražanja. "Presenetljivo je, da občina Haarlem organizira veliko plakatno kampanjo, da si lahko v Haarlemu to, kar si, in ljubiš, kogar hočeš, a če imaš rad meso namesto mehke trave, bo prišla 'pokroviteljska brigada' in ti povedala, da se popolnoma motiš," je bil oster vodja politične skupine Trots Haarlem Sander van den Raadt.

"Ne zanima nas, kaj ljudje kuhajo v svojih kuhinjah. Če želijo še naprej jesti meso, je to v redu. Vendar pa ne moremo ljudem reči, da smo v podnebni krizi, hkrati pa jih spodbujati h kupovanju izdelkov, ki so del vzroka," odgovarja Ziggy Klazes.

Mesna industrija nasprotuje ukrepu

Proizvajalci mesa in mesnih izdelkov so prav tako izrazili nasprotovanje ukrepu in sporočili, da je "šla občina predaleč, ko ljudem govori, kaj je zanje najbolje". Haarlem naj bi bil sicer prvo mesto na svetu, ki bo uvedlo prepoved oglaševanja mesa.

Nedavne študije kažejo, da je svetovna proizvodnja hrane odgovorna za eno tretjino vseh emisij toplogrednih plinov, pri čemer proizvodnja mesa in mesnih izdelkov povzroča dvakrat večje onesnaženje kot proizvodnja rastlinske hrane. Zaradi potrebe po pašnikih in krmi se izsekavajo gozdovi, ki absorbirajo ogljikov dioksid. Gnojila za gojenje živalske krme so bogata z dušikom, kar lahko prispeva k onesnaženosti zraka in vode, podnebnim spremembam in tanjšanju ozonskega plašča. Živina proizvaja tudi velike količine toplogrednega plina metana.