Kip je delo dijakov umetniške gimnazije Luigija Rossa v Monopoliju, postavili pa so ga na trg, poimenovanem po znanstvenici Riti Levi-Montalcini – in je naglo postal tarča posmeha.

Igralka iz Barija Tiziana Schiavarelli je na svojem Instagramu zapisala, da je njen prijatelj iz Monopolija “upravičeno izrazil zaprepadenost glede tega 'spomenika'".

“Videti je kot morska deklica s silikonskim oprsjem in orjaško zadnjico. Česa takega na morskih deklicah še nisem videla. Vsaj na nobeni, kar jih jaz poznam," je zapisala. Ob tem je poudarila, da nima težave z dijaki ali lokalnim mestnim svetom, ki je delo naročil. “Me pa ta zadeva močno zabava – kdo ve, morda pa bo postala turistična atrakcija."

Adolfo Marciano, ravnatelj omenjene umetniške gimnazije, kip brani, češ da gre za poklon polnejšim ženskam.

Pojasnil je, da je župan Monopolija študente zadolžil, da ustvarijo več kipov za mesto, vključno enega na temo morja. “Dijaki so se povezali in v skupini prišli na zamisel morske deklice. Mestnemu svetu so pokazali model kipa, ki so ga potrdili, nato pa se odločili, da bodo dokončan kip postavili na mestni trg," je povedal.

"Poklon ženskam z oblinami"

Marciano je še dejal, da si ne želi soditi, kje so dijaki prišli do navdiha za kip, da pa delo smatra kot “reprezentacijo realnosti, v tem primeru ženskega telesa".

“Na televiziji vidiš oglase z manekenkami, ki so izjemno suhe, morska deklica pa je poklon veliki večini žensk, ki imajo obline, še posebej v naši državi. Bilo bi zelo slabo, če bi si za model vzeli skrajno suhljato žensko,” meni.

Beppe, domačin iz Monopolija, je za Guardian povedal, da je kip v zadnjih dneh dvignil veliko prahu in je predmet številnih razprav, pri čemer ga nekateri ljudje kritizirajo kot “preveč provokativnega" in pohujšljivega. “Škoda, saj si dijaki zaslužijo, da se jih pohvali, ne pa kritizira," je pripomnil.

Dijaki so tudi izdelali kip, posvečen žrtvam nesreč na delu, ki ga bodo razkrili v ponedeljek. “Ta kip je precej pomembnejši od morske deklice," je poudaril Marciano.