Prvič so ga opazili junija. Foto: Plavi svijet
Prvič so ga opazili junija. Foto: Plavi svijet

Popolnoma belega delfina so, ko so ga pred slabima dvema mesecema prvič videli v severozahodnem Jadranskem morju (v bližini Ravenne), poimenovali Albus. Pozneje so ugotovili, da gre za prvega delfinjega albina v Jadranu ali Sredozemlju, zato zdaj pozivajo vse, ki bi ga opazili, naj jim to sporočijo, pošiljajo fotografije in posnetke itd., da bodo lahko natančneje spremljali njegovo življenje.

Presenetilo jih je namreč tudi to, da so Albusa videli v družbi drugih, normalno obarvanih delfinov, saj je, kot so pojasnili za HRT, v živalskem svetu običajno, da albine izločijo iz svoje družbe. "Albus je, ko smo se srečali, plaval v družbi z normalno obarvanim delfinom. Obe živali sta plavali, lovili ribe in se sploh nista ozirali na našo navzočnost," so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da jih je na svetu le okoli 20.

Glede na njuno obnašanje in na to, da so videli le dve odrasli živali, na inštitutu domnevajo, da je Albus moškega spola. Moški pripadniki te vrste namreč večino časa preživijo v parih ali v manjših skupinah, ko pride čas parjenja, pa se pridružijo samicam, še pojasnjujejo.