Je že četrta velika samica na tem območju v zadnjih dveh mesecih. Foto: Reuters
Je že četrta velika samica na tem območju v zadnjih dveh mesecih. Foto: Reuters

Kambodžan je ob reki Mekong pred kratkim ponoči ujel velikanskega morskega biča, nemudoma pa se je obrnil na raziskovalno ekipo, ki vodi tamkajšnji okoljevarstveni projekt Wonders of the Mekong. Ko so znanstveniki prišli po nekaj urah, so bili nad bitjem navdušeni. "Ko vidiš ribo take velikosti, predvsem v sladki vodi, je to težko doumeti. Mislim, da je bila cela ekipa osupla," je dejal biolog Dzeb Hogan, vodja rečnega projekta in nekdanji voditelj oddaje Monster Fish, in dodal, da gre za največjo in najtežjo dokumentirano sladkovodno ribo na svetu do zdaj.

Skoraj 12 mož je moralo združiti moči. Foto: Reuters
Skoraj 12 mož je moralo združiti moči. Foto: Reuters

Skoraj 12 mož je moralo združiti moči, da so jo lahko povlekli na obalo. Tehtala naj bi slabih 300 kilogramov, v dolžino pa merila okoli štiri metre. Zaradi njene oblike, in ker je ob izpustu nazaj v reko na obzorju sijala luna, so ji nadeli ime Boramy, kar se prevede v Polno luno, poroča AP.

Preden je spet zaplavala v svobodo, so ji na rep nadeli elektronsko sledilno napravo, tako pa bodo znanstveniki lahko spremljali njeno gibanje in vedenje – o življenju morskega biča namreč še vedno ne vedo veliko. Vaški ribič, ki je podiralko rekorda ujel, je sicer prejel okoli 600 ameriških dolarjev (okoli 567 evrov).

Razburljiv ulov naj bi bil tudi znak, da je ta vodni pas Mekonga še vedno zdrav – "simbol upanja, da te ogromne ribe še vedno lahko živijo tu". Kamboška reka je po raznolikosti ribje populacije tretja na svetu, a to ogroža čezmeren ribolov, onesnaženje in krčenje življenjskega okolja z grajenjem jezov.

Polna luna je rekord prevzela od 293-kilogramskega soma, ki so ga leta 2005 ujeli na severnem Tajskem.