Foto:
Foto:
Karl Ammann, švicarski fotograf in naravoslovec, ki je prvi začel raziskovati skrivnostne opice v Severnem Kongu.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, naj bi bila opica mešanica med gorilo in šimpanzem, znanstveniki pa ne izključujejo možnosti, da pripada tudi kakšni drugi vrsti. Opica je sicer na pogled podobna šimpanzu, medtem ko njena velikost in teža - visoka je približno 1,8 metra in težka okoli sto kilogramov - bolj spominjata na gorilo.

Znanstveniki se ne morejo sporazumeti, ali gre le za neobičajnega šimpanza ali pa so res odkrili novo vrsto živali.

Shelly Williams, ameriška znanstvenica in sodelavka Inštituta Jane Goodall iz
Marylanda, ki se ukvarja s primati, zatrjuje, da je lani videla "ogromno in
tiho" žival, in je prepričana, da gre za novo vrsto.

Nekateri drugi znanstveniki pa se bolj nagibajo k temu, da je opica, ki so jo opazili, le šimpanz z nenavadnimi fizičnimi lastnostmi in obnašanjem. Pascal Gagneux iz živalskega vrta v San Diegu je povedal, da to teorijo potrjujejo tudi rezultati genetskih analiz materiala, ki so ga zbrali na kraju dogodka.

Raziskovanje govoric o "pozabljenih gorilah" se je začelo že v 90-ih letih prejšnjega stoletja, ko se je švicarski fotograf in naravoslovec Karl Ammann na to področje odpravil iskat sledi morebitne nove podvrste, ki so jo poimenovali "gorila iz Uelea".

Ammann dokazov o obstoju nove vrste ni našel, odkril pa je nekaj sledi, ki nakazujejo, da tovrstne opice živijo v teh krajih.