Nekoč je taksije po ulicah Rabata vozilo sedem voznic. Foto: Reuters
Nekoč je taksije po ulicah Rabata vozilo sedem voznic. Foto: Reuters

V glavnem mestu Maroka je stranke nekoč, poleg številnih taksistov, prevažalo tudi sedem taksistk, vendar so to delo prekinile vse razen ene – Suad Didu. 33-letnica je tako edina ženska predstavnica med vozniki taksijev v Rabatu in ena izmed redkih v državi, na ta način pa med drugim tudi izziva družbene norme in stereotipe.

Delo taksistke si je izbrala zaradi večje plače in svobode. Foto: Reuters
Delo taksistke si je izbrala zaradi večje plače in svobode. Foto: Reuters

"Sem oseba, ki ima rada izzive," je priznala taksistka, ki je v preteklosti šolo obesila na klin in vozila tovornjak za podjetje, ki se je ukvarjalo z distribucijo rib. To delo je zaradi boljše plače in večje svobode zamenjala s kariero voznice taksija v maroškem glavnem mestu. Zdaj zasluži dovolj, da odplačuje hipoteko za svoje stanovanje blizu Rabata, prav tako pa lahko finančno podpira svojo družino na podeželju.

"Ko so matere zaposlene, mi pogosto zaupajo, da pridem njihove otroke iskat v šolo," je dejala Didu, ki si je ustvarila široko bazo strank, in poudarila, da jo pogosto pokličejo tudi ženske, ki se ponoči vračajo domov, saj se z njo počutijo prijetneje. "Potrebujemo več taksistk," je poudarila Nuhila Asah, ena izmed strank, in dodala, da se s voznico lahko bolj sproščeno pogovarja, kot če taksi vozi moški.

Nanjo se obrnejo predvsem dekleta. Foto: Reuters
Nanjo se obrnejo predvsem dekleta. Foto: Reuters

Njene sanje so delo v mednarodnem prevozu

Ruši stereotipe. Foto: Reuters
Ruši stereotipe. Foto: Reuters

Taksistke so velikokrat tarča spolnega nadlegovanja, posel pa je že na splošno težak. Veliko voznikov nima dostopa do javnega zdravstva in pokojnin, tudi licence so drage – za najem licence in stroške uporabe avtomobila Didu porabi kar 70 odstotkov mesečne plače. Tako si zaposleni želijo, da bi vlada reformirala sektor.

Za voznico, ki je svoje prevozno sredstvo opremila tudi s talismanom v obliki srčka in verskimi verzi, je sicer ta služba korak bližje k uresničenju otroških sanj. "Moja želja je delati v mednarodnem prevozu," je priznala in se pohvalila, da se trenutno trudi dobiti različna vozniška dovoljenja. "To je Suadino življenje."