"Podgane ne vladajo mestu, mi mu." Foto: EPA

Newyorčani zadnje čase opažajo, da so se podgane po pandemiji covida-19 zelo razširile, posledično pa se sprašujejo, ali nameravajo mestne oblasti ukrepati. Odgovor New Yorka je bila tudi odločitev, da ustanovijo položaj direktorja za zmanjšanje populacije glodavcev, predvsem podgan.

Kandidati morajo imeti izkušnje z urbanističnim načrtovanjem, upravljanjem projektov in vladnimi dejavnostmi. K temu so dodali, da mora biti "krvoločen", iznajdljiv, s smislom za humor in "frajerskim odnosom do zadev".

"Čeprav imajo zelo uspešno strategijo odnosa z javnostmi in simpatično prisotnost v družbenih medijih, pa podgane niso naše prijateljice, ampak sovražnice, ki jih je treba iztrebiti," sporoča mesto New York. Da je položaj pomemben, priča tudi ponujena plača, ki znaša med 120.000 in 170.000 ameriškimi dolarji letno (okoli 115.000 in 162.000 evrov).

Krivi predvsem odpadki na ulicah

Župan mesta Eric Adams je sicer novembra podpisal zakon, poimenovan načrt ukrepanja proti podganam, ki med drugim predvideva zmanjšanje količine odpadkov na mestnih ulicah. V New Yorku odpadke namreč na dan odvoza odlagajo kar na ulice, takrat pa se podgane mastijo.

Ker z različnih ulic smeti odvažajo na različne dneve, se le selijo od pojedine do pojedine, vmes pa se veselo razmnožujejo.