Ameriški Slovenci že skoraj dve desetletji prirejajo velik festival slovenske oziroma kranjske klobase na farmi Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ). Tokrat se ga je udeležilo okoli 1200 ljubiteljev dobre hrane in glasbe iz Združenih držav Amerike in Kanade, ki so v osmih urah pojedli okrog 150 kilogramov klobas.

Na letošnjem 19. festivalu slovenske klobase v Združenih državah Amerike v Ohiu sta nagrado za najboljšo klobaso osvojili dve mesnici, oba proizvajalca pa sta sicer doslej že zmagovala na festivalu slovenske klobase.

Po izboru žirije je najboljša klobasa mesnice Miro's Meat Market iz Eastlaka v Ohiu, ki je del Ameriškega hrvaškega centra v Eastlaku zadnjih 20 let, prva nagrada občinstva je pripadla trgovini Radell's iz Clevelanda, ki je v soseski Collinwood v Clevelandu odprta že od leta 1927.

Raddellova klobasa bo zaradi svoje zmage uradna klobasa na Polka vikendu ob zahvalnem dnevu, ki ga Dvorana slavnih polke prireja v Clevelandu 24. in 25. novembra.

Na festivalu je po besedah Joeja Valencica, vodje Dvorane slavnih polke, ki je bila glavni organizator prireditve, nastopilo okoli 40 glasbenikov in ansamblov, med njimi kralj polke v Kanadi Walter Ostanek.