Ko je gričevje okoli njegovih vinogradov pozno poleti leta 2020 zajel požar, se je kalifornijski vinogradnik Nicolas Quille bal najhujšega. Tudi če vinogradov ne bi zajeli zublji, je gost dim dovolj, da grozdje dobi neprijeten dimljen okus in je popolnoma neuporabno. Pohitel je s trgatvijo, a ob prvih pokušinah ugotovil, da je bil prepozen, mlado vino je imelo okus po dimu.
Bil je že skoraj pripravljen zavreči celotno letino, ko je po naključnih pogovorih z lokalno žganjarno nekaj vina poslal na preizkusno kuhanje vodke. Nastala pijača je imela prijeten dimljen okus po žaru na oglje, ki se žagni pijači, kot je vodka, prilaga bistveno bolje kot vinu.
Tako je nastala vodka Smoke point oziroma Točka dimljenja, ki ima po besedah njenih ustvarjalcev in poročanju Reutersa blag in prijeten lesen priokus. "Kot bi nekdo nekje v daljavi zagnal žar na oglje."
Quille priznava, da izdelek ne more nadomestiti izgubljene letine, tako finančno kot zaradi ponosa uspešnega vinogradnika in vinarja, a je lahko dober način reševanja grozdja, ki ga doleti takšna usoda. Zato so se odločili, da ves dobiček od prodaje nove pijače namenijo za povečanje požarne varnosti območja doline Napa, ki velja za najboljše vinorodno območje v ZDA.
Kalifornijo zadnja leta pogosto prizadenejo vse hujše suše in posledični gozdni požari, ki poleg omenjenih vinogradov ogrožajo tudi številna naselja in drugo infrastrukturo. Zanje so po besedah znanstvenikov krivi predvsem človeški posegi v naravo in podnebne spremembe, ki so povzročili izsuševanje ogromnih predelov največje ameriške zvezne države.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje