Foto: Reuters
Foto: Reuters

Z rezervoarjem, ki je napolnjen le 15-odstotno, se vnovič izrisujejo obrisi vasi in življenja, zamrznjenega v letu 1992, ko je bila vas Aceredo v Galiciji poplavljena. Takrat je bil ustvarjen rezervoar Alto Lindoso.

"Zdi se, kot da gledam film. Poraja se me žalost," je povedal 65-letni upokojenec Maximino Perez Romero. "Občutek imam, da se bo to zgodilo čez leta zaradi suše in podnebnih sprememb."

Zimska suša razkrila pozabljeno špansko vas

Obiskovalci se danes sprehajajo po blatnih tleh, razpokanih zaradi suše, ob tem pa raziskujejo pozabljeno vas z delno sesutimi strehami, opečnatimi stenami in lesenimi ostanki, ki so svoj čas sestavljali vrata in tramove, iz zarjavelih pip pa še vedno teče pitna voda.

Zabojniki s praznimi steklenicami piva so zloženi ob nekdanjem lokalu, ob katerem rjavi star avtomobil. Posnetki iz drona prikazujejo zapuščene, razpadle stavbe.

Maria del Carmen Yanez, županja občine Lobios, kjer stoji Aceredo, za nastali položaj krivi pomanjkanje dežja v zadnjih mesecih, še posbej januarja, pa tudi "precej agresivno izkoriščanje" portugalskega elektropodjetja EDP, ki upravlja rezervoar.

  1. februarja je portugalska vlada zaradi vse hujše suše ukazala, da šest jezov, vključno z Altom Lindosom, skoraj povsem ustavi uporabo vode za proizvodnjo elektrike in namakanje.