V Središču ob Dravi so priredili že 20. praznik buč. Kot je za tradicionalni dogodek značilno, je tudi letos potekalo tekmovanje v kuhanju bučnega golaža, na katerem se je pomerilo deset prijavljenih ekip, ki so morale za ocenjevanje skuhati pet litrov te žlahtne jedi. Kot so poudarili organizatorji, je praznik buč bogat kulinarično kulturni prispevek lokalnemu okolju v zadnjih dveh desetletjih.

Obiskovalci na prazniku spoznavajo mnoge, predvsem mlajšim generacijam neznane jedi, ki jih prinesejo kmečke žene, ob tem pa lahko vsako leto spremljajo prikaz trebljenja buč, tako kot so to počeli nekoč. Obiskovalci so lahko okusili tudi jedi kuharice Brine Robnik Kobal, ki je med drugim pripravila posebne burgerje – z bučo.

Posebnost letošnjega jubilejnega dogodka je bila bučna rulada velikanka, ki je v dolžino merila 20 metrov in so jo pekli v kar 40 pekačih, nato pa razrezali in brezplačno razdelili med obiskovalce dogodka.

Bučno olje je vsestransko

Na prireditvi so poskrbeli tudi za predstavitev kulturne dediščine kraja. Med drugim je potekala razstava srediških literatov in ljudskih grbov, s čimer so hkrati proslavili 10-letnico delovanja kulturno-umetniškega društva Prasila. Glasbeni del dogodka je obogatil prleški kantavtor Tadej Vesenjak.

Na Štajerskem in v Prekmurju bučno olje tradicionalno predelujejo že od 18. stoletja. Štajersko-prekmursko bučno olje je eden izmed proizvodov, ki je zaščiten na ravni Evropske unije, saj nosi zaščiteno geografsko označbo. Gre za jedilno nerafinirano rastlinsko olje, ki ga proizvajajo s stiskanjem praženih bučnih semen ter je s svojim značilnim aromatičnim vonjem in okusom nepogrešljivo v kulinariki. Ima specifične barve, vse od temno zelene do rdečkastih odtenkov, uporablja pa se ga lahko pri pripravi skoraj vseh jedi, pravi gurmanski užitek je z njim prelit vaniljev sladoled.