V Virginiji odprli eno od časovnih kapsul iz leta 1887

Več kot 130 let je časovna kapsula čakala, da bodo njeno vsebino ponovno odkrili. Dobrih 16 kilogramov težak bakren zaboj so v piedestalu sicer letos odstranjenega kipa generala Leeja odkrili v ponedeljek.

Kate Ridgway, državna arheološka konservatorka v Virginiji, je dejala: "V naslednjih korakih bomo predmete poskušali zaščititi. Z vodo so bili prepojeni bolj, kot smo upali, da bodo, a še zmeraj ne tako hudo, kot bi lahko bili."

Odkrivanje vsebine časovne kapsule. Foto: AP
Odkrivanje vsebine časovne kapsule. Foto: AP

Dokumenti, ki jih hrani tamkajšnji arhiv, razkrivajo, da so leta 1887 meščani Richmonda darovali približno 60 predmetov, ki so jih nato spravili v časovno kapsulo. "Moral bi biti sveženj kovancev. Stari bakreni kovanci. Za spomenik Leeu daroval Charles Howard ali morda Harwood," je odkrivala predmete in brala konservatorka.

Našli so tudi zapisnik Velike lože starodavnih severnih prostozidarjev države Virginije in zelo mokro Sveto pismo.

Čeprav bodo morali znanstveniki vsebino časovne kapsule še skrbno pregledati, za zdaj nič ne kaže, da bi bila med najdenim tudi sila redka fotografija 16. ameriškega predsednika Abrahama Lincolna, posneta po atentatu nanj. Da bi jo lahko našli, so strokovnjaki na podlagi arhivskih zapisov upali zato, ker je ni bilo med najdenim v prvi časovni kapsuli, ki so jo prav tako v piedestalu spomenika našli pred dobrima dvema tednoma.