Foto: Promocijsko gradivo/Van Gogh Museum Amsterdam
Foto: Promocijsko gradivo/Van Gogh Museum Amsterdam

Pikachu v sivem klobuku iz klobučevine, Snorlax in Munchlax, ki poležavata v Van Goghovi spalnici, Sunflora, ki kuka iz šopka sončnic – Van Goghov muzej v Amsterdamu je ob svoji 50. obletnici na ogled postavil nekaj zanimivih in predvsem nenavadnih novih umetnin.

V nenavadni mešanici umetnin Vincenta van Gogha in sveta Pokemon je nekaj najbolj priljubljenih likov animirane franšize postavljenih v glavno vlogo nekaterih slikarjevih najbolj znanih del. Nova dela, ki so na ogled na majhni razstavi v Van Goghovem muzeju do 7. januarja, so naslikali dolgoletni ilustratorji za igro s kartami Pokemon, želijo pa si predvsem, da bi tudi mlajše generacije pripravili k odkrivanju in občudovanju van Goghovih del.

Naključno sodelovanje, ki to ni

Zbirateljski artikli so pošli v 24 urah. Foto: Promocijsko gradivo/Van Gogh Museum Amsterdam
Zbirateljski artikli so pošli v 24 urah. Foto: Promocijsko gradivo/Van Gogh Museum Amsterdam

Muzej je pripravil igro Avantura s Pokemoni, kjer lahko obiskovalci, starejši od šestih let, raziskujejo muzej in ob tem spoznavajo zgodbe, ki stojijo za Van Goghovimi mojstrovinami. Po zaključku igre so obiskovalci prejeli promocijsko igralno karto omejene izdaje z napisom "Pikachu s sivim klobukom iz klobučevine." V hipu so razprodali vse karte, obenem pa je pošlo tudi vse ostalo blago s tematiko Pokemon že na dan odprtja razstave.

Na prvi pogled se zdi sodelovanje med Van Goghovo umetnostjo in Pokemonom precej naključno. Van Gogh je eden najslavnejših umetnikov v zgodovini, ki se je večino svojega življenja boril z duševno boleznijo in svojo tesnobo prenesel na platno v edinstvenem slogu. Enega najplodnejših slikarjev doslej upodabljanje bitij ni pretirano zanimalo, v večini svojih del se je osredotočal na tihožitja, pokrajino in nase.

Stampedo oboževalcev

Po drugi strani je franšiza Pokemon postala kulturni fenomen v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko sta japonska videoigra in igra z "menjalnimi" kartami (TCG) s čudovitimi žepnimi pošastmi prevzeli svet, kar je privedlo do neštetih filmov, računalniških iger, televizijskih oddaj in morja zbirateljskega blaga, poroča Euronews.

Povezavo med Van Goghom in Pokemoni lahko najdemo v nezaslišano dragih zbirazeljskih predmetih. Najdražja karta Pokemon, Pikachu Illustrator, je bila leta 2021 prodana za skoraj 5 milijonov evrov; medtem ko je bila Van Goghova najdražja slika, Portret dr. Paula Gacheta na dražbi leta 1990 kupljena za neverjetnih 83 milijonov ameriških dolarjev (slabih 79 milijonov evrov), če v obzir vzamemo inflacijo, bi ta vrednost danes znašala okoli 180 milijonov evrov. Pri Van Goghovem muzeju so povedali, da je sodelovanje s Pokemonom navdihnilo umetnikovo spoštovanje japonske umetnosti. "Vincent van Gogh je zelo občudoval japonske grafike," piše v izjavi na spletni strani muzeja. "Navdihnili so ga uporaba ravnih ravnih močnih barv, vsakdanji motivi in pozornost do podrobnosti v naravi."

Odprtje razstave in užitek radovednežev je do neke mere uničilo prerivanje, pri katerem so se najbolj strastni oboževalci Pokemonov prerivali, da bi razgrabili omejeno spominsko blago, povezano s sodelovanjem. Celotna zbirka je bila razprodana v 24 urah.