Posadil je več dreves, ustvaril jezera in zasadil številne grme zelišč. Foto: Reuters
Posadil je več dreves, ustvaril jezera in zasadil številne grme zelišč. Foto: Reuters

Halim Zukić iz mesta Visoko je pred 20 leti kupil nekaj zemlje in kočo v bližnji vasi, a ni imel jasne predstave, kako naj bi bil videti. Pred šestimi leti pa je stal na hribu in opazoval traktorje na senožeti in v zemlji opazil njihove spiralne kolesnice, ki so ga spominjale na vrtinčaste motive na platnu nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha iz leta 1889.

Halim s svojo hčerko Emino v parku. Foto: Reuters
Halim s svojo hčerko Emino v parku. Foto: Reuters

"Od tistega trenutka nisem bil več v dvomih," je za Reuters povedal Zukić, ki se je tako odločil, da bo park uredil po navdihu slike Zvezdne noči. Želel je, da bi bil deset hektarjev velik park Zvezdna noč del večjega kompleksa, ki bi obiskovalcem ponujal zatočišče.

Tako je posadil več dreves in ustvaril 13 jezer z uporabo obstoječih naravnih potokov. Za skladnost s sliko je bilo zasajenih 130.000 grmov sivke v šestih različnih odtenkih ter druga zdravilna in aromatična zelišča, kot so žajbelj, pelin in kamilica. Ti tvorijo pisane kroge, spirale in naravne amfiteatre.

Za uresničitev vizije so bili potrebni čas, denar in trud. "To je rezultat 20 let sanj," je ponosno dejal Zukić, ki je vse urejal sam, poustvarjanje slike pa naj bi mu pomagalo razumeti umetnike in ustvarjalne izzive, s katerimi se srečujejo.

Po njegovih besedah bo park Zvezdna noč namenjen umetniškim programom in promociji kulturne dediščine osrednje Bosne.